"Licenco za opravljanje poslov posredovanja v prometu z nepremičninami lahko pridobi posameznik, ki ima najmanj višjo strokovno izobrazbo, opravljen strokovni izpit v skladu z določili zakona o nepremičninskem posredovanju in ki ni bil pravnomočno nepogojno obsojen za kaznivo dejanje zoper premoženje oziroma gospodarstvo na kazen zapora več kot treh mesecev, ki še ni izbrisana. Trajno licenco lahko pridobi tudi tisti, ki je imel na dan uveljavitve zakona o nepremičninskem posredovanju, to je 24. maja 2003, najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju poslovanja z nepremičninami in je imel takrat zaključeno srednjo šolo, saj tudi v tem primeru izpolnjuje izobrazbeni pogoj za pridobitev licence za opravljanje poslov posredovanja v prometu z nepremičninami," so povedali na ministrstvu za okolje in prostor, kjer podeljujejo licence.

STROKOVNI IZPIT IN LICENCA

Izobraževanje za pripravo na strokovni izpit ni obvezno oziroma ni pogoj za pristop k strokovnemu izpitu. Izvajalci izobraževanja za pripravo na strokovni izpit, s katerim kandidati pridobijo licenco za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja, so GEA, Gospodarska zbornica Slovenije, Center za poslovno usposabljanje in Informacijska borza nepremičnin. Strokovne izpite izvaja Upravna akademija, ki je organizacijska enota ministrstva za javno upravo. Strokovni izpit je sestavljen iz 14 področij: uvodni pojmi; osnove stvarnega prava; obligacijsko pravo - splošni del, pogodbe; zemljiška knjiga; notarske listine pri nepremičninskem posredovanju; stanovanjska zakonodaja; nepremičninsko posredovanje; davčna ureditev v prometu z nepremičninami; osnove ekonomike nepremičninskega trga; finančno poslovanje, osnove vrednotenja nepremičnin; urejanje prostora, graditev objektov in evidentiranje nepremičnin ter varstvo potrošnikov.

Cena strokovnega izpita za pridobitev licence je 64.000 tolarjev. V ceno ni vštet DDV. Zahtevi za izdajo licence za opravljanje poslov posredovanja v prometu z nepremičninami in vpis v imenik nepremičninskih posrednikov, ki jo predlagatelj vloži pri ministrstvu za okolje in prostor, mora kandidat priložiti tudi dokazila o plačilu stroškov vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov v znesku 8000 tolarjev in plačati upravno takso 4250 tolarjev.

KDO JIH NADZORUJE

Vsak nepremičninski posrednik se vpiše v imenik nepremičninskih posrednikov pri ministrstvu za okolje in prostor. S tem pridobi status nepremičninskega posrednika. Imenik je dostopen širši javnosti na spletni strani ministrstva v rubriki Nepremičninsko posredovanje. "Običajno se imenik osvežuje tedensko, v primeru večjega števila izdanih licenc v posameznem obdobju tudi pogosteje. Inšpekcijsko nadzorstvo nad izvajanjem storitev posredovanja v prometu z nepremičninami izvajajo inšpektorji tržnega inšpektorata. V primeru ugotovljenih kršitev posrednika ali nepremičninske družbe - na primer dajanja nepopolnih, napačnih, zavajajočih ali lažnih podatkov v zvezi z nepremičnino - lahko ministrstvo nepremičninskemu posredniku začasno odvzame licenco, ob ponavljanju kršitev pa jo lahko odvzame trajno," so še povedali na ministrstvu za okolje in prostor.