Predsednik ZSSS Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je bil v Aha Muri izpolnjen le eden od treh pomembnih pogojev za obstoj tako velike tovarne, in sicer delavci, »ki so s svojim znanjem izdelovali resnično kakovostne izdelke«. Nista pa bila izpolnjena druga dva pomembna pogoja.

Davkoplačevalce bo to stalo okoli osem milijonov evrov

Podjetje ni delovalo v poslovnem okolju, ki bi podpiralo industrijo, poleg tega pa njegovi upravljalci niso storili, kar bi morali, je menil. Takšna podjetja po njegovih besedah potrebujejo najsposobnejši menedžment in odgovorne lastnike.

Generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije pri ZSSS Anton Rozman je ob tem izrazil nerazumevanje do vlade, ministrstev, Davčne uprave RS (Durs) in delodajalskih združenj, ki se ne sprašujejo, kaj stečaj družbe pomeni z vidika nacionalnega interesa. Stečaj Aha Mure, ki je bila ena največjih konfekcijskih tovarn v celotni Evropi in je zaposlovala 1200 ljudi, bo namreč davkoplačevalce po njegovih okvirnih izračunih stal okoli osem milijonov evrov.

1200 zaposlenih bo dobilo vsaj eno plačo iz jamstvenega sklada, kar nanese okoli milijon evrov, od devet do 12 mesecev bodo prejemali nadomestila za brezposelnost, za kar bo potrebnih okoli šest milijonov evrov, v primeru nekaterih pa je treba računati še na socialne transferje, ki bodo stali še okoli milijon evrov, je naštel. Znaten bo tudi izpad vplačanih socialnih prispevkov, je spomnil, ob tem pa priznal, da ti vendarle niso bili plačani že več kot leto dni. Poleg tega bodo delavci Aha Mure težko zaposljivi, je pristavil.

Morebitna odškodnina ali poplačilo od države

Odločitev za stečaj se mu zdi posebej neprofesionalna tudi v luči informacij, da je bila solastnica Aha Mure Mojca Lukančič menda zelo blizu rešitve za poplačilo dolga do Dursa. Treba bi bilo počakati, da bi se vsi deležniki usedli za mizo in prišli do rešitve, kakršne koli že, morda tudi stečaja, je prepričan sindikalist, ki se sprašuje, ali se za propadom zgodbe morebiti ne skriva kakšen drug interes.

Če bodo ugotovili, da Durs, ki je več kot leto čakal na poplačilo socialnih prispevkov zaposlenih v podjetju, ni postoril vsega, kar bi moral, bodo od države zahtevali odškodnino oz. poplačilo teh terjatev, predvsem pokojninskih prispevkov, pa je napovedal sekretar Območne organizacije ZSSS Pomurje Jože Türkl.

Bojijo se socialne bombe

Sindikat se bo sicer po njegovih besedah skušal s stečajnim upraviteljem čim prej dogovoriti za prijavo terjatev delavcev v stečajno maso in prijavo za izplačila iz jamstvenega sklada. ZSSS bo delavcem nudila tudi strokovno in pravno pomoč, potem ko se bo izteklo kratko obdobje prejemanja nadomestila za brezposelnost pa zaradi duševnih stisk še druge oblike pomoči, je dejal.

Predsednica Murinega sindikata Jolanka Horvat je spomnila, da je Aha Mura v mnogih primerih zaposlovala tudi oba zakonca, matere samohranilke ipd., delavci pa so starejši od 45 let. Poleg tega v tej regiji ni nobene gospodarske panoge ali nove tovarne, ki bi zaposlovala. Prav zato se boji socialne bombe.

V ZSSS so zato sklenili z zahtevo vladi, da problema, nastalega s stečajem Mure, ne prepusti Pomurju, saj da mora biti to problem države.