Novogoriško okrožno sodišče je na predlog stečajnega upravitelja Primorja Rudolfa Hramca objavilo uradno povabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup 97-odstotnega deleža Cestnega podjetja Nova Gorica (CPG) in kamnoloma Laže. Izklicna cena delnic znaša 8,7 milijona evrov, za kamnolom pa 5,6 milijona evrov, kar je 2,3 milijona evrov višja cena od sprva načrtovane. Znano je namreč, da je upnica Nova Ljubljanska banka prvi cenitvi nasprotovala, češ da je prenizka. Ker kamnolom funkcionalno spada k cestnemu podjetju, stečajni upravitelj delnice in kamnolom ponuja tudi v paketu, in sicer za najmanj 14,3 milijona evrov. Kupci morajo ponudbo za nakup oddati do 18. julija, kdo je ponudil najvišjo ceno, pa bo znano najkasneje do 27. avgusta.

V dveh letih 140 novih zaposlitev

Cestno podjetje Gorica je med vsemi ostanki Primorja edino, ki mu lahko rečemo novo Primorje. Pobira večino večjih gradbenih poslov v severnoprimorski regiji, gradbišča ima tudi drugje po Sloveniji. Za Direkcijo RS za ceste poleg rednega vzdrževanja cest trenutno gradi na dveh odprtih cestnih gradbiščih (rekonstrukcija Keltike, križišče v Logatcu) v skupni vrednosti dobrih devet milijonov evrov, kot podizvajalec Čehov in Francozov nastopa pri gradnji ceste Dolenja Trebuša–Želin in centralne čistilne naprave v Novi Gorici (vrednost obeh je približno 30 milijonov evrov). Obnavljajo Bevkov trg v Novi Gorici, pripravljajo se na gradnjo novega novogoriškega varstveno-delovnega centra.

V zadnjih dveh letih so zaposlili 140 novih delavcev, lansko leto so končali z dobrimi 49 milijoni evrov prihodkov in dobrimi 700.000 evri dobička. Po besedah direktorja Kristjana Mugerlija letos načrtujejo več kot 50 milijonov evrov prihodkov, kar je dvakrat več kot leta 2011, čisti dobiček pa naj bi se tudi letos povzpel nad pol milijona evrov. Mugerli pravi, da trenutno poslujejo stabilno; letošnje leto imajo že zasedeno z naročili, tudi za naslednje imajo že zagotovljenega veliko dela, luknja pa se kaže za leto 2016, ko se končujejo roki za dograditev vseh evropsko podprtih projektov iztekle se finančne perspektive. Novih za zdaj ni na vidiku.

Kljub prodaji podjetje ostaja v regiji

CPG je za gradbeno panogo malo zadolženo, trenutno spada med deset večjih gradbenih družb v Sloveniji, ne pa tudi v sam vrh po prihodkih. Idrijski Kolektor Koling, ki je bil doslej večkrat omenjen med njihovimi možnimi kupci, je sicer kapitalsko šibkejši, a po prihodkih že zelo za petami CPG. Ugibanj o tem, kdo bo kupil osrednjega severnoprimorskega gradbinca, je že vse od stečaja Primorja veliko. Zanimanje za prodajo stečajni upravitelj preverja že dobro leto. V regiji, ki bržkone nima sredstev za nakup deleža v gradbincu, pa se z novim lastnikom niti ne obremenjujejo. »Ne glede na to, od kod bo novi lastnik prišel, bo cestno podjetje ostalo v regiji in prepričan sem, da se bo razvijalo naprej,« je prodajo včeraj komentiral Miloš Šturm, predsednik upravnega odbora novogoriške izpostave Gospodarske zbornice Slovenije.