Po navedbah virov naj bi BNP Paribas želela kazen znižati pod osem milijard dolarjev.

Obe številki sta precej višji od prvih poročil, ki so omenjala manj kot štiri milijarde dolarjev kazni. Končna odločitev v primeru, ki se nanaša na aktivnosti banke v obdobju 2002-2009, naj bi bila sprejeta v nekaj tednih.

Končna višina kazni bo najverjetneje odvisna tudi od dogovora v drugih točkah pogajanj, na primer če bo banka priznala krivdo in ali bo obdržala licenco za poslovanje v ZDA. Po navedbah Wall Street Journala naj bi v pogajanjih razmišljali tudi, da bi banki kot del kazni začasno prepovedali transferje denarja v in iz ZDA.

BNP Paribas že rezerviral 1,1 milijarde dolarjev za poravnavo

V podobnem primeru je prejšnji teden švicarska banka Credit Suisse priznala, da je tisoče Američanom pomagala izogniti se plačilu davkov. Plačati bo morala 2,6 milijarde dolarjev kazni, vendar je obdržala licenco za bančništvo v ZDA. To je bilo prvič v zadnjih 20 letih, da je bila v ZDA katera od večjih bank obsojena kaznivega dejanja.

BNP Paribas je sicer lani za poravnavo v primeru rezervirala 789 milijonov evrov (1,1 milijarde dolarjev). V poročilu za prvo letošnje četrtletje pa je opozorila, da bi lahko dejanska višina kazni močno presegla omenjeno vsoto.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko francoska banka visoko kazen prenesla, ne da bi bila s tem ogrožena njena stabilnost. Bi pa lahko takšna kazen močno prizadela njeno poslovanje. V prvem letošnjem četrtletju je ustvarila 1,7 milijarde evrov dobička ob 9,9 milijarde evrov prihodkov.