Pri sadju in zelenjavi gre za proizvode, ki so očitno v težavah, je po srečanju strokovnjakov v Bruslju poudaril Ciolos. Ukrepi evropske komisije bodo "sorazmerni in stroškovno učinkoviti", je zatrdil komisar, ki pa o konkretnih številkah ni želel govoriti.

Nadalje je Bruselj napovedal natančnejše spremljanje dogajanja na trgih. Zato je z današnjim dnem komisija zagnala mehanizem poostrenega nadzora, v katerem bodo sodelovale vse države članice. Srečanja s predstavniki držav bodo potekala na tedenski ravni, "dokler bo to potrebno".

Sicer pa je Ciolos poudaril tudi, da je pripravljen predlagati nadaljnje ukrepe, če bodo ti potrebni. "Proizvajalci po vsej EU so lahko pomirjeni," je zagotovil. "Sledimo vsakemu sektorju in vsakemu trgu, in ko se bodo pojavila materialna tveganja, bomo ukrepali," je zatrdil.

Največji izvoz hrušk

Po oceni komisije so sicer ruske sankcije prizadele 1,7 odstotka vsega v EU proizvedenega svinjskega mesa, 0,4 odstotka vsega govejega mesa in 0,6 odstotka vse proizvodnje perutnine.

Pri sadju in zelenjavi pa je delež izvoza v Rusijo v primerjavi s celotno proizvodnjo v EU največji pri hruškah (osem odstotkov), jabolkih (sedem odstotkov), rdečem sadju, jagodah in kiviju (šest odstotkov) ter pri gobah ter breskvah in nektarinah (po štiri odstotke).

Rusija je minuli teden uvedla popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, poteza pa je odgovor na sankcije zahodnih držav proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.