Pri projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) je prišlo do novih nejasnosti. Tokrat se je zapletlo pri montaži tehnološke opreme. Izvajalec del, francoski Alstom, naj bi namreč zanje zaračunal »le« slabih 140 milijonov evrov, kar je približno 40 milijonov evrov manj od vrednosti, predvidene v zadnji različici investicijskega načrta. Kljub temu uradna vrednost projekta ostaja 1,43 milijarde evrov. To pa odpira vprašanje, ali nameravajo v Šoštanju razliko preliti v nekatere druge postavke pri projektu.

Po naših informacijah naj bi Alstom že aprila končal večino montažnih del. Njihovo vrednost je vodstvo TEŠ lani spomladi ocenilo na okoli 180 milijonov evrov, kar je bilo 24 milijonov evrov več od zneska (156 milijonov evrov), ki ga je za ta dela predvidel prejšnji investicijski načrt. A zdaj se je izkazalo, da so bili izračuni vodilnih v TEŠ očitno prenapihnjeni. Še do konca aprila naj bi vsota vseh situacij, ki jih je pri montaži izstavil Alstom, znašala »le« 130 milijonov evrov, pri čemer naj bi v TEŠ že začeli tlačne preizkuse in druga testiranja (turbine, pare, kurilnih sistemov), nato bodo sledili še tako imenovani vroči preizkusi. Po ocenah naših virov končna cena montaže ne bi smela presegati 140 milijonov evrov, kar je krepko manj od napovedi TEŠ. Kar je najpomembneje, s to razliko bi lahko v Šoštanju znižali ceno projekta, ki bi tako spet padla pod 1,4 milijarde evrov.

A to se po naših podatkih ni zgodilo. Ravno nasprotno, v TEŠ so že pred časom v Holding Slovenske elektrarne (HSE) poslali zadnjo, že šesto različico investicijskega načrta, ki za montažna dela predvideva 180 milijonov evrov. V njem sta sporni še vsaj dve postavki: nabava rezervnih delov, za katere nameravajo v TEŠ porabiti 23 milijonov evrov, skoraj petkrat več od prvotnih načrtov, in kar pet milijonov evrov vredno urejanje okolice elektrarne. Uradnih pojasnil o tem, kaj se dogaja s projektom TEŠ 6, ni mogoče dobiti, četudi je na projekt vezanih 440 milijonov evrov državnih poroštev, družba pa je po novem tudi zavezanec po zakonodaji o dostopu do informacij javnega značaja. V Šoštanju so nam že sredi maja na več vprašanj, tudi o dejanski ceni montažnih del, odgovorili s pojasnilom, da za pripravo podatkov potrebujejo čas. Tega v TEŠ, ki jo vodi Peter Dermol, v skoraj mesecu dni očitno niso našli.