Nadzorni svet Luke Koper naj bi na jutrišnji seji imenoval novega člana uprave za finance. To naj bi po napovedih iz več virov postal Tine Svoljšak, dosedanji član uprave Darsa. Kdo mu odpira vrata in kaj so glavni pomisleki, povezani z njegovim dosedanjim delom?

36-letni Svoljšak počasi, a zanesljivo postaja nova zvezda slovenske poslovne scene. Še pred dobrima dvema letoma je bil širši javnosti neznani uslužbenec revizijske hiše KPMG. Nato mu je v času druge vlade Janeza Janše uspel prvi veliki karierni met. Nadzorni svet Darsa ga je julija lani imenoval za vršilca dolžnosti člana uprave za finance in mu kmalu zatem podelil tudi polni mandat. To je storil kljub številnim dvomom, ali je sploh izpolnjeval pogoje za imenovanje na ta položaj. Darsov statut namreč od članov uprave zahteva najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih. Te je Svoljšak med drugim »našel« tudi v upravnem odboru Univerze v Ljubljani, v katerem je nekoč zastopal študente.

Vsi Svoljšakovi botri

A za položaj se mu v resnici nikoli ni bilo treba bati. Že vse od prihoda na Dars namreč Svoljšaku v hrbet pihajo močni politični vetrovi. Nadzorni svet družbe za avtoceste je tako leta 2012 vodil Dušan Hočevar (SDS), Svoljšak pa je v upravo družbe prišel v kvoti koalicijske NSi. Zanj naj bi lobiral tudi Marko Pogorevc, ki mu je nekaj mesecev pozneje uredil stol za mizo na večerji v čast sedemdesetega rojstnega dne nekdanjega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Četudi je inšpektorat za delo lani poleti ugotovil, da Svoljšak ni imel pogojev za imenovanje (drugače je pozneje menilo sodišče), so nadzorniki Darsa ocenili, da je za položaj primeren. Pripisovali so mu tudi pomemben del zaslug za dobro poslovanje Darsa. In to kljub temu da so se finančni odhodki v lanskem letu močno znižali zaradi padca euriborja, s katerim Svoljšak ni imel nič.

Svoljšak ima močne zaveznike tudi drugje. Ključno zaslombo naj bi imel pri Slovenskem državnem holdingu (SDH). Spomnimo, Darsovi upravi je aprila letos SDH uspelo prepričati, da za nekaj mesecev – na čas po državnozborskih volitvah – preloži sklic skupščine, na kateri bi morali razrešiti zdaj že nekdanje člane nadzornega sveta Darsa. Prvotni predlog z imeni novih nadzornikov je tako padel v vodo. Svoljšakova »zveza« na SDH naj bi bila ena od visokih uslužbenk, pred časom zadolženih tudi za Dars, s katero naj bi bil celo sorodstveno povezan. Hkrati naj bi bil Svoljšak dobro zapisan tudi pri članu uprave SDH Mateju Runjaku, nekdanjem državnem sekretarju na ministrstvu za finance v času, ko ga je vodil Janez Šušteršič. Slednji je od lani član nadzornega sveta podjetja Delkom, na katerega je Darsova uprava prenesla telekomunikacijsko dejavnost družbe za avtoceste. Runjak je po poročanju Mladine tudi član delovne skupine Dars, zadolžene za pripravo predlogov za privatizacijo Darsa.

Reševanje vojaka Svoljšaka

Prav v SDH zdaj podpirajo tudi Svoljšakov prestop v Luko Koper. Domnevno tudi zato, ker naj bi ga skušali zaščititi pred morebitnimi kadrovskimi rošadami v upravi Darsa. Z imenovanjem Svoljšaka, ki bi na položaju zamenjal Jožeta Jaklina, naj bi se strinjali tudi v Mestni občini Koper. Ta se je lani z državo zapletla v »vojno« ob imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča.

Toda Svoljšak na Obalo prihaja z dokaj zajetnim nahrbtnikom bremen. Najprej pri javnih razpisih. Aprila je namreč začel veljati spremenjeni zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki med zavezance uvršča tudi Luko Koper. To posledično pomeni, da mora Luka Koper razpise za nabave materiala in druge posle objavljati na portalu javnih naročil. Ravno zaradi domnevnih kršitev zakonodaje o javnem naročanju je državna revizijska komisija na okrajno sodišče v Celju pred časom vložila obdolžilni predlog zoper enega od članov uprave Darsa, domnevno prav Svoljšaka. Razlog: sporno najemanje avtovleke na avtocestah pri AMZS. S to družbo je namreč Dars podpisal aneks k obstoječi pogodbi, s čimer se je izognil objavi javnega razpisa. Pogodbo je Dars podaljšal kljub temu da je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že leta 2010 ugotovila, da je šel razpis pri tehničnih zahtevah v prid enemu ponudniku, torej AMZS. Nadzorni svet Darsa pa bo še pred koncem leta z zunanjimi revizijami skušal priti do dna domnevno spornim poslom pri naročanju soli in obnovi upravne stavbe v Celju.