Iskanje nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v polnem teku. Javni razpis bi lahko bil objavljen še ta teden, a še prej bo vlada določila, kakšno plačilo lahko pričakujejo za svoje delo. Za nove nadzornike upravljalca državnega premoženja tako kot za šefe slabe banke ne bodo veljale omejitve tako imenovanega Lahovnikovega zakona. Prav zaradi zadnjih informacij o bajnih zaslužkih vodilnih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je bila do sprememb zakona o SDH edina izvzeta iz plačnih omejitev, pa je naklonjenost članov vlade višjim izplačilom nadzornikov SDH vse prej kot zagotovljena.

Višina plačila vezana na doseganje donosnosti

Vlada je kot skupščina SDH v skladu z zakonom pristojna za določanje prejemkov predsednika in članov nadzornega sveta holdinga, dokler višina nagrad ne bo znana, pa objave javnega razpisa menda ni pričakovati. Vlada bi kljub nekaterim pomislekom, ki naj bi jih vzbudila izplačila vodilnim v DUTB, politiko prejemkov nadzornikov SDH lahko potrdila že na četrtkovi seji, saj so delovna telesa vlade po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje gradivo že obravnavala. Kakšna plačila bo vlada obljubila nadzornikom SDH, ni znano, so pa ta po naših informacijah občutno višja od sedanjih plačil nadzornikom državnih podjetij. Politika prejemkov naj bi sicer določala model nagrajevanja nadzornikov, ki bodo vključevali tudi že številke, a višina nagrade naj bi bila kljub temu izrazito vezana na doseganje donosnosti holdinga. Država z imenovanjem nadzornikov SDH sicer močno zamuja, saj bi morala v skladu z zakonom te imenovati že do konca junija. Nadzorni svet tako še vedno sestavljajo nadzorniki nekdanje Slovenske odškodninske družbe (Sod), skupna višina njihovih neto prejemkov v minulem letu pa se je gibala od dobrih 9000 do nekaj več kot 13.600 evrov.

Izbor kandidatov za člane nadzornega sveta SDH bo v skladu z zakonom o SDH opravila strokovna komisija ministrstva za finance. Imenoval jo je že nekdanji minister za finance Uroš Čufer, njegov naslednik Dušan Mramor pa potrdil. Po naših informacijah jo sestavljajo generalna sekretarka pri Združenju nadzornikov Slovenije Irena Prijović, direktorica podjetja za kadrovsko in podjetniško svetovanje Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romana Kovacs ter Monika Pintar Mesarič, generalna direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance. Prijovićeva nas je z vprašanji v zvezi z dosedanjim delom strokovne komisije naslovila na ministrstvo za finance, kjer pa do zaključka redakcije na naša vprašanja niso odgovorili.

Vzporedno s strokovnim tudi že politični izbor

Strokovna komisija mora sicer pripraviti merila za ocenjevanje strokovnega znanja, izkušenj in veščin, potrebnih za kakovostno opravljanje funkcije člana nadzornega sveta SDH, ter ciljne profile za posamezne člane. V nadzornem svetu SDH bodo v skladu z zakonom sicer sedeli strokovnjak za finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in upravljanje premoženja ter strokovnjak za korporacijsko pravo. Izbor strokovne komisije, ki jo je, kot navedeno, imenoval že Čufer, je v skladu z zakonom sicer dokaj zavezujoč za ministra Mramorja. Če bo ta želel na seznam, ki ga bo v naslednji fazi potrjevala vlada, uvrstiti kakšnega drugega kandidata, bo moral to javno objaviti. Med drugim bo moral razkriti, kako je potekal nabor teh kandidatov in kdo jih je povabil k sodelovanju. Iste zaveze veljajo za vlado, če bo ta želela spremeniti seznam, ki ga bo prejela od finančnega ministrstva in ga nato posredovala v državni zbor.

Ta bo na koncu namreč imenoval nadzorni svet SDH, imenoval pa ga bo v paketu, torej vseh pet kandidatov skupaj. Spremembe ali kakršne koli dopolnitve v državnem zboru niso (več) mogoče. Prav zaradi tega verjetno ne preseneča, da vzporedno s strokovno izbiro, ki jo jasno in natančno določa zakon o SDH, medtem že poteka tudi politična izbira »primernih« kandidatov. Kljub dejstvu, da se postopek izbire nadzornikov z objavo javnega razpisa sploh še ni začel, naj bi se morebitna naklonjenost določenim posameznikom namreč že preverjala med koalicijskimi partnerji.