Koalicija zadružnikov, državnega Kada, Probanke in malih delničarjev je včeraj prvič resneje načela obrambne okope kroga menedžerjev z Romanom Glaserjem na čelu v Perutnini Ptuj. Na skupščini ji je namreč uspelo zbrati dovolj glasov za imenovanje posebnega pravnega zastopnika – odvetniške družbe Šelih & partnerji. Ta bo do konca novembra pripravila poročilo o tem, ali in koliko tožb za povračilo škode bi lahko Perutnina Ptuj vložila na podlagi poročila revizijske hiše BDO. To pa bo še povečalo pritisk na Glaserja v pogajanjih z bankami upnicami o višini bodoče dokapitalizacije Perutnine.

Še v torek zvečer je kazalo, da bo Glaserju uspelo brez večjih pretresov preživeti tudi drugo letošnjo skupščino. A v urah pred včerajšnjo skupščino je prišlo do preobrata. V tabor Kada, Probanke in malih delničarjev, ki ima v lasti okoli četrtino delnic, so dokončno prestopili zadružniki, ki obvladujejo skoraj 24-odstotni delež Perutnine. S Kadom so se namreč dokončno uskladili o besedilu nasprotnega predloga. V njem po novem ni bilo več zahteve za takojšnjo vložitev tožb, ampak trimesečni rok, po katerem bodo delničarji o tem odločali še enkrat. Predsednik Perutninske zadruge Ptuj (PZP) Simon Toplak glede dogovora s preostalimi delničarji včeraj ni želel dajati izjav. Medtem ko sta predstavnika Kada in malih delničarjev skupščino zapustila nasmejana, je večinska podpora predlogu koalicije v vidno slabo voljo spravila Glaserja. Slednji dogajanja na skupščini ni želel komentirati. Bržkone je bila jalova tolažba zanj tudi izpodbojna tožba, ki jo je napovedala hrvaška družba Derma, sicer podpornica Glaserjeve uprave.

Zaradi včerajšnje zmage opozicije ima lahko Glaser najmanj tri razloge za skrb. Prvi se nanaša na dejstvo, da bo še pred koncem leta v Perutnini Ptuj še tretja skupščina delničarjev v letu 2014. Ta bo pomenila novo priložnost tudi za razširitev dnevnega reda z dvema točkama: dokapitalizacijo Perutnine, ki bo zelo verjetno močno zmanjšala lastniški vpliv menedžerskega Holdinga PMP, in širitvijo nadzornega sveta oziroma zamenjavo nekaterih njegovih članov. Tu pridemo do drugega razloga za Glaserjevo skrb. Za razliko od majske skupščine je namreč koaliciji Kad-Probanka-zadružniki uspelo doseči dogovor. To morda povečuje verjetnost, da bi se lahko v prihodnjih mesecih uskladila tudi pri imenih, ki jih bo predlagala v nadzorni svet Perutnine Ptuj.

In tretjič, obstaja precejšnja možnost, da bodo v odvetniški družbi Šelih & partnerji v reviziji BDO našli kar nekaj »mesa« za vložitev tožb, predvsem pri vzajemnem lastniškem prepletanju Perutnine z Merkurjem. Predstavnici revizijske hiše BDO, ki sta včeraj predstavili zadnjo različico poročila, namreč na vprašanje predstavnika društva malih delničarjev (MDS) Grege Tekavca, ali je posel z Merkurjem pomenil oškodovanje delničarjev, nista odgovorili nikalno. »To oceno je težko dati, ker finančne posledice še niso znane. Višina škode pri tem bi lahko znašala od nič do 26 milijonov evrov,« sta pojasnili.