Kapitalska družba (Kad) bo svoj, nekaj več kot 66-odstotni delež v posebni družbi PDP Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) kljub vsemu prodala za 5,7 milijona evrov. Kupnina naj bi bila za skoraj 1,8 milijona evrov nižja od cene, ki jo je po naročilu Kada za delež v PDP izračunala družba KF Finance, a obveljala je cenitev družbe P & S Capital po naročilu SDH. Zakon o SDH namreč določa, da cenitev naroči in plača holding, Kadu pa možnosti za morebitno spodbijanje ugotovitev zakon ne omogoča, pa četudi je P & S Capital na primer 37,11-odstotni delež PDP v zreškem Uniorju ocenil na nič. Poročali smo že, da naj bi prav cenitev deleža v Uniorju zmotila nekatere nadzornike Kada, predvsem iz vrst upokojencev in sindikatov, ki so jih predstavniki države v nadzornem svetu na včerajšnji seji preglasovali in s prodajo deleža v PDP soglašali.

A omenjeni nadzorniki očitno niso bili edini, ki se s cenitvijo deleža v Uniorju niso strinjali. Kad, ki ima tudi sam v lasti 5,55-odstotni delež Uniorja, naj bi PDP namreč poslal ponudbo za odkup njihovega deleža v Uniorju. Po neuradnih podatkih naj bi jim za delnico ponudili en cent oziroma okoli 10.500 evrov za celotni, več kot 37-odstotni delež. KF Finance so v cenitvi, ki so jo opravile za Kad, po naših podatkih delež v Uniorju sicer ovrednotile na več kot štiri milijone evrov.

Uniorju je že pred časom z dvanajstimi bankami uspelo doseči dogovor o reprogramu posojil do leta 2019 in si tako zagotoviti stabilen denarni tok, enajst mesecev minulega leta pa je končal s slabimi 150 milijoni evrov čistih prihodkov od prodaje in za letos napovedal njihovo okoli petodstotno rast. Dodaten dvom o cenitvi Uniorja vzbuja še ponovni začetek prodaje družbe Štore Steel, v kateri ima Unior okoli 30-odstotni lastniški delež, sicer zastavljen pri SID banki. Ovrednotenje Uniorja na nič je tudi voda na mlin kupcem Štore Steel, so prepričani kritiki cenitve. Unior je skušal svoj delež v Štore Steel prodati že večkrat, tokrat pa naj bi prodajni postopek spodbudilo zanimanje enega od morebitnih kupcev. Poleg češke družbe Moravia Steel naj bi se za Štore Steel zanimala še družba iz skupine ruskega prevzemnika Slovenske industrije jekla – Sij. Vsaj za Unior pa prodaja Štore Steel ni povsem preprosta. Zreški proizvajalec orodja je namreč precej odvisen od njihovega asortimenta, zato naj bi se zdaj pogajali o nadaljnjem poslovanju. Dogovore s konzorcijem prodajalcev Štore Steel v imenu družbe Moravia Steel je v pogovoru za Delo potrdil tudi Tomaž Subotič, ki pa je hkrati dejal, da imajo prodajalci »razmeroma visoka pričakovanja glede cene«, zato (morebitni kupci) ne morejo privoliti v dodatne pogoje. Kaj natančno naj bi prodajalci – poleg Uniorja so to še Dinos, Kovintrade in družba pooblaščenka Železarne Štore – zahtevali od kupcev, Subotič ni razkril. Koliko naj bi znašala cena za Štore Steel, ni znano, po neuradnih podatkih pa naj bi se gibala okoli 40 milijonov evrov.