Objava začetka stečaja Seaway Yachts je bila ta teden pričakovana, saj so delavci, ki niso prejeli treh plač, že konec januarja vložili predlog za stečaj. Vodstvo družbe v 15 dneh od prejema predloga za začetek stečajnega postopka ni ugovarjalo, da družba ni insolventna ali da terjatev delavcev ne obstaja.

Prav tako Seaway Yachts ni vložil zahteve za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka. Zato sodišče predvideva, da je dolžnik insolventen in je začelo stečajni postopek, je pojasnjeno v sklepu o začetku stečajnega postopka, ki je bil danes objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Delavci, ki so vložili predlog za začetek stečajnega postopka, so oproščeni založitve predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka, zato se ta opravi iz proračuna sodišča.

Družbenik dolžnika lahko izpodbija domnevo insolventnosti, a mora s pritožbo predložiti dokaze, da dolžnik ni insolventen. Rok za pritožbo je 15 dni, vendar pa pritožba ni verjetna, saj je finančni položaj podjetja že več mesecev slab, vrniti mora tudi del evropskih sredstev, stečaj pa grozi tudi družbi Seaway Design.