V Elektru Gorenjska zahtevajo, da so borova drevesa, natančneje borovci za impregnirane 12-metrske drogove, posekana na Finskem, izhaja iz objavljenega javnega razpisa. Čeprav je po mnenju strokovnjakov za potrebe Elektra Gorenjska povsem primeren tudi slovenski les, ki ga je nenazadnje dodobra prizadel letošnji žledolom, so na Gorenjskem očitno drugačnega mnenja.

Zahteva, ki nenazadnje omejuje konkurenco, med lesarskimi strokovnjaki vzbuja precejšnje ogorčenje. Profesor z ljubljanske biotehniške fakultete dr. Miha Humer se sprašuje, ali imajo na Elektru Gorenjska za dobavo impregniranih drogov že izbranega dobavitelja. Druga možnost, ki jo dopušča, je, da se je družba brez posvetovanja s strokovnjaki lotila zadeve, o kateri še zdaleč nima dovolj znanja.

Kot so nam pojasnili v Elektru Gorenjska, so se za naročilo finskih borovcev odločili zato, ker imajo ta drevesa zaradi rasti v ekstremnih pogojih zelo gosto raščen les z majhno vsebnostjo vode. Ob pravilni impregnaciji pa lahko takšen drog, vgrajen neposredno v zemljo, obstane več kot 30 let.

Humar, ki med drugim predava patologijo in zaščito lesa, meni, da so takšna pojasnila neutemeljena. »Finski les je podobne kakovosti kot slovenski. Del porušenih borovih dreves zaradi žledoloma, četudi bi bila suha, je še vedno uporaben za impregnacijo,« je pojasnil. Kot je dodal, v Sloveniji les na terenu testirajo že osem let zapored (evropska norma znaša pet let) in les, ki je ustrezno impregniran, ni propadel.

Po njegovih besedah je prednost skandinavskega lesa v tem, da je hitro dobavljiv v večjih količinah. S tem se strinja tudi Dragan Tanasić iz podjetja Impregnacija, ki je opozorilo na vprašljive razpisne pogoje Elektra Gorenjske. »Ko hitro potrebujemo večje količine določenega lesa za impregnacijo za naročila iz tujine, ga nabavimo v Skandinaviji. Toda manjše količine lesa je v Sloveniji enostavno dobiti,« je dejal Tanasić. Kljub zahtevi, da morajo biti borovci za impregnirane drogove posekani na Finskem, podjetje Impregnacija v sodelovanju z eno od trgovskih družb kandidira na javnem razpisu Elektra Gorenjska. Kot poreklo lesa so navedli EU, vendar odgovora o izboru dobavitelja drogov še nimajo. Po pojasnilih Tanasića so podobni javni razpisi pogosto problematični, udeležujejo pa se jih predvsem razna trgovska podjetja, torej posredniki, ki lažje pridobivajo zahtevane bančne garancije.

Na Elektru Gorenjska so ostro zavrnili očitek, da z zahtevo po dobavi finskega lesa omejujejo konkurenco. Kot so zatrdili, so prejeli tri ponudbe, ki so vsebovale les iz severnih držav. Ker so bile tehnične zahteve postavljene tako, da ponudb niso mogli obravnavati enakovredno, so vse zavrnili. Tako zdaj za nakup impregniranih drogov pripravljajo novo javno naročilo.