Družba GA, gospodinjski aparati, ki ima v Sloveniji 17 trgovin z belo tehniko in kuhinjskimi aparati, je lani zašla v resne poslovne težave. Vodstvo družbe, ki ima štiri lastnike – med njimi ima največji, 49-odstotni lastniški delež dunajski sklad Alpe Adria Venture Fund – se je marca odločilo, da so težave prehude, in vložilo na sodišče predlog za začetek poenostavljene prisilne poravnave.

Pri tem je težko izpostaviti en sam razlog. Kvarjenju poslovnih rezultatov je botrovalo tako slabo stanje na trgu gospodinjskih aparatov v Sloveniji in na Hrvaškem kot tudi nesrečna širitev poslovanja k našim južnim sosedom. GA je na Hrvaškem leta 2007 ustanovil družbo GA Bijela Tehnika, v okviru katere je do lani delovalo deset trgovin. »Gospodarsko stanje na Hrvaškem in s tem povezana slaba kupna moč ter nesreča pri izbiri poslovnih partnerjev – franšizojemalcev so botrovali zaostritvi finančne situacije v družbi in sprejetju odločitve o umiku družbe s hrvaškega trga in posledično o prevrednotenju naložbe družbe GA,« je pojasnil Luka Reflak, ki je februarja od Petra Pence prevzel položaj glavnega izvršnega direktorja družbe. Neuspešna avantura na hrvaškem trgu je odločilno pripomogla k 1,5 milijona evrov visoki čisti izgubi, zaradi katere je imela družba ob koncu lanskega leta celo 200.000 evrov negativnega kapitala. Potem ko je februarja padel v vodo še 465.000 evrov vreden poskus dokapitalizacije, v kateri po Reflakovih besedah niso želeli sodelovati vsi lastniki, so bile možnosti za GA močno omejene. Reflak se je zato odločil sodišču predlagati začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki ga morajo potrditi tako upniki kot sodišče. To naj bi se zgodilo junija.

Po načrtu bo GA navadnim upnikom poplačal 75 odstotkov terjatev, enakomerno razporejenih v naslednjih devet let. Največji upnik je SKB, ki ima skoraj 400.000 evrov terjatev, Hranilnica Lon ima do GA za 380.000 evrov terjatev, Unicredit 193.000 evrov, Penci pa dolguje družba 206.000 evrov. V postopku je bilo prijavljenih 1,63 milijona evrov terjatev.

Zgodba GA sledi slovenskim trgovcem dobro poznanemu scenariju. Nizka poraba gospodinjstev in cenovne vojne na slovenskem trgu so vzele sapo mnogim, tudi GA. Za dodatno zaostritev razmer na trgu gospodinjskih aparatov naj bi po besedah vira blizu GA vplival Merkur, ki naj bi pred vsakim rokom za poplačila v insolvenčnih postopkih močno zniževal cene izdelkov, s čimer je želel pridobiti dovolj sredstev za poplačila. Povprečna marža je v preteklih letih res padla za štiri odstotke, a viri blizu trgovca iz Naklega ostro zavračajo vsako namigovanje na uporabo dumpinških cen. Merkur naj bi bil eden redkih, ki je v zadnjih dveh letih zviševal ceno bele tehnike in gospodinjskih aparatov. Če ne Merkur, je nižjim cenam gospodinjskih aparatov botrovalo skromno povpraševanje po trajnih in poltrajnih proizvodih, ki je še dodatno načelo poslovne rezultate GA. Potem ko je leta 2011 GA ustvaril več kot 12 milijonov evrov prihodkov, so ti lani padli na vsega 8,76 milijona evrov. Reflak je ob ostri konkurenci na trgu, tudi med spletnimi trgovinami, spoznal, da bo moral nekoliko spremeniti poslovni model. GA je namreč doslej veljal za ponudnika proizvodov nekoliko višjega cenovnega razreda, poleg gospodinjskih aparatov je ponujal tudi svetovanje in petletno jamstvo na aparate.

»Poleg finančnega prestrukturiranja dajemo velik poudarek tudi poslovnemu prestrukturiranju in prilagoditvi poslovnega modela dejanskim razmeram in potrebam potrošnikov,« je dejal Reflak, ki ocenjuje, da ima GA bazo kupcev, večjo od 80.000 gospodinjstev. GA jih bo nagovoril tudi z razširjenim naborom kuhinj v prodajnem programu, ki bo dopolnjeval gospodinjske aparate. Že letos naj bi GA spet ustvaril rast prihodkov, ob ključnih spremembah poslovnega modela pa bi si jo lahko zagotovil tudi v prihodnosti.