S potrditvijo prisilne poravnave, ki v RTH teče od marca letos, Jelen pričakuje tudi poplačilo vseh finančnih obveznosti. Po predlogu prisilne poravnave je predvideno poplačilo navadnih upnikov do konca tega leta, navadne finančne terjatve pa naj bi bile do konca leta 2015 poplačane v višini 15 odstotkov, do konca leta 2016 v višini 28 odstotkov, v enakem odstotku naj bi bile poplačane tudi do konca leta 2017, do konca leta 2018 pa je predvideno poplačilo še preostali 29 odstotkov teh terjatev.

Prisilna upraviteljica RTH Ermina Bajuk je sicer priznala 14,7 milijona evrov terjatev. Največji upniki so Nova Ljubljanska banka, ki je tudi predlagala prisilno poravnavo, Banka Koper, Banka Celje in BKS Bank. Njihove terjatve tako znašajo skupaj 14,5 milijona evrov, navadne terjatve do dobaviteljev pa 1,2 milijona evrov.

Jelen: Vsi presežni delavci že prejeli odpravnine

Kot ocenjuje Jelen, bo ocenjena vrednost sredstev na koncu leta 2018 znašala slabih 18 milijonov evrov, ocenjena vrednost delniških obveznosti 1,7 milijona evrov, vrednost celotnega kapitala pa okoli 16 milijonov evrov. Ti podatki po njegovih besedah potrjujejo, da bo družba v prvih treh mesecih leta 2019 lahko uspešno likvidirana.

Po Jelenovih navedbah so vsi presežni delavci že prejeli odpravnine. Za tekoče poslovanje bo uprava do konca tega leta vsak mesec zagotovila po pol milijona evrov, od tega stroški dela znašajo 300.000 evrov.

Poplačilo upnikov bo RTH izvedel s prodajo hčerinskih družb M&P in Spekter, medtem ko je hčerinski RTH Solar v ponedeljek pristal v stečaju. Za M&P je RTH prejel dve ponudbi, Jelen pa pričakuje, da bo prodaja predvidoma zaključena prihodnji mesec. Računajo tudi na 2,4 milijona evrov dobička iz Spektra, ki se ukvarja s prodajo stanovanj. Iz tega naslova je letos že priteklo 900.000 evrov, v začetku tega meseca pa so razposlali še 1100 ponudb za odkup stanovanj. Bodočim lastnikom je rudnik prek dveh bank priskrbel ugodne kredite in Jelen pričakuje okrog 1,6 milijona evrov kupnine.

Zapiranje dela v jamah Trbovlje in Ojstro

Letos pa RTH, v katerem so rudarji marca letos štiri dni stavkali v jami, nadaljuje zapiralna dela v jamah Trbovlje in Ojstro. V jami Trbovlje tako potekajo likvidacijska dela s pnevmatskim zasipom objektov v nizkem nadkritju in Frančiška polju. Podzemni objekti pa se zasipavajo z dolomitnimi agregati s ciljem zagotavljanja trajne stabilnosti in odvodnjavanja. Hkrati se iz jame umika nepotrebna tehnološka in infrastrukturna oprema.

Do konca septembra naj bi poleg obstoječih del nadaljevali tudi s hidravličnim zasipom objektov v jami Ojstro.

Na površini pa potekajo redna vzdrževalna dela zlasti na regulaciji površinskih vod. Poleg tega pripravljajo in izvajajo tudi testna polja materialov, s katerimi bodo v naslednjih letih nadaljevali in zaključili sanacijo ter rekultivacijo površine.

Na vprašanje, ali na območje rudnika sprejemajo tudi material z območja stare Cinkarne, ki je obremenjen s težkimi kovinami, je Jelen odgovoril, da vnašajo material z okoljevarstvenim dovoljenjem.