Vlagatelji, ki so v zadnjih dveh letih svoje prihranke zaupali družbi Luxuris pod vodstvom Mojce Cvetko in bivšega predsednika uprave borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika, so v zadnjih dneh doživeli hladno prho. Ko je prišel čas, da bi jim Luxuris izplačal njihova sredstva, so namreč dobili zgolj pojasnilo, da to ne bo mogoče. Namesto obljubljenih dobičkov so namreč s trgovanjem na valutnih trgih in trgih žlahtnih kovin v Luxurisu pridelali visoko izgubo.

Denar vlagateljem tako v Luxurisu obljubljajo šele v roku 15 mesecev, v tem času pa naj bi izvedli »sanacijski program« ter prestrukturirali svoja produkta LMAP in LMAP VD. Hkrati v Luxurisu stranke prepričujejo, naj z njimi sklenejo nove pogodbe, s katerimi bi se zavezali, da sredstev ne bodo dvignili v prihodnjih petih oziroma šestih letih. Da vlagateljem ne morejo izplačati denarja, so nam potrdili tudi v Luxurisu. »Smo v postopku poenostavljene prisilne poravnave,« nam je povedala direktorica Luxurisa Mojca Cvetko, ki pa predloga doslej na sodišče še ni poslala. Cvetkova je vodenje družbe prevzela šele decembra lani, ko je zamenjala Marka Gorjanca, enega od ustanoviteljev dubajskega Luxurisa (prek istoimenske družbe z Mauritiusa lastnik slovenskega Luxurisa).

Koliko vlagateljev je doslej zahtevalo vračilo denarja, ni znano, če pa tega niso storili najmanj mesec dni pred iztekom pogodbe, so jim v Luxurisu to avtomatično podaljšali za še nadaljnjih 15 mesecev. »Vsaka stranka, ki je zahtevala izplačilo, bo izplačana po predvidenem sanacijskem programu in v dogovorjenem roku,« mirijo v Luxurisu in dodajajo, da so obveznost za poplačilo vlagateljev prevzeli nase. »Luxuris svojih prevzetih obveznosti ne prereka in se jim ne izogiba,« pravijo v družbi, ki ima od minulega četrtka blokiran svoj edini transakcijski račun pri banki Hypo. Kot še dodaja Cvetkova, bodo vlagatelji dobili najmanj 70 odstotkov neto vloženih sredstev, kot je bilo dogovorjeno v prvotnih pogodbah.

Toda obljube in jamstva Luxurisa so lahko le slaba uteha za vlagatelje, ki so po neuradnih informacijah v Luxurisove proizvode vložili več deset milijonov evrov. Slovenski Luxuris je imel namreč konec lanskega decembra le pol milijona evrov premoženja, od česar dobrih 300.000 evrov predstavljajo terjatve, razna poslovna oprema in pohištvo pa 125.000 evrov. A kot pravi sedaj Cvetkova, za njimi stoji tudi matična družba Luxuris, ki jamči za poplačilo. Koliko premoženja so vlagatelji vložili v njihove produkte, koliko premoženja ima dubajski Luxuris in kdo so sploh njegovi lastniki, ni znano, saj nam v družbi kljub več pozivom na ta vprašanja niso želeli odgovoriti. V Luxurisu sicer že ves čas poudarjajo, da imajo vlagatelji denar na svojih računih, vendar pa obenem pozabijo povedati, da brez njih do tega denarja ne morejo priti.

»Pogodbeni partnerji, zadolženi za trgovanje, nekaterih dogodkov niso ustrezno predvideli, zato so se na individualnih računih strank nakopičile pozicije s plavajočo izgubo prek meja, ki bi jih bilo še možno obvladovati,« se odgovornosti izogibajo v Luxurisu. Kdo so ti »trgovalci«, Cvetkova ni želela pojasniti. Toda kot smo razkrili v Dnevniku, so imeli vlagatelji v Luxurisu že najmanj od konca lanskega leta izgube, ki so celo presegale 80 odstotkov. A teh izgub v Luxurisu vse do sedaj, ko se je na njih očitno usul plaz zahtev vlagateljev, niso priznavali. Spomnimo, da so še sredi marca izgube zanikali in zatrjevali, da svoje obveznosti redno poravnavajo, čeprav so številni vlagatelji tedaj že več mesecev čakali na svoj denar. Dnevni izpiski, ki so jih dobivali vlagatelji, so sicer prikazovali dve popolnoma drugačni stanji. Prvo je prikazovalo vrednost portfelja brez upoštevanja neunovčenih izgub (t. i. balance), drugo pa nekajkrat nižjo tržno vrednost naložb (t. i. equity). Ves čas naj bi vlagatelje v Luxurisu prepričevali, da tržna vrednost naložb ni pomembna. Toda to je nekako tako, kot če bi vzajemni skladi naložbe v balkanske delnice še vedno vrednotili po vrednostih iz leta 2007 in vlagatelje prepričevali, da izgub ni, ker delnic še niso prodali.