"Nadaljevali bomo s privatizacijo 15 podjetij. To je zaveza te države," je zagotovil Cerar in se dotaknil besed predsednika SD Dejana Židana, ki je po sobotnem kongresu stranke ocenil, da bi lahko z evropskimi partnerji opravili pogovor, ali in pod kakšnimi pogoji je možno seznam 15 podjetij za prodajo dopolniti, spremeniti ali prilagoditi. "To je popolnoma nesprejemljivo," je sporočil Cerar in spomnil, da je SD v prejšnji vladi sodelovala pri sprejemanju tega seznama.

"Ta stranka o tem težko legitimno razpravlja na takšen način. Bomo videli, kaj bodo predstavniki SD zdaj menili na ravni vlade," je dejal premier. Kot pravi, gre pri privatizaciji za zavezo države in s tem za preizkus njene verodostojnosti, pri čemer je spomnil, da je prejšnja politika obljubljala veliko - od drugega tira Divača-Koper do tretje razvojne osi in ugodnih pogojev poslovanja. "Kaj se je zgodilo? Bore malo. Tu in tam še kaj, a bore malo," je opozoril.

Cerar se sicer strinja, da je bil obstoječi seznam 15 podjetij pripravljen nesistematično in "brez neke čvrste logike". "A to je pač preteklost," je dejal. Vlada zdaj pripravlja strategijo upravljanja z državnimi naložbami. "V mesecu ali dveh bo ta dokument javno že zelo prepoznaven," je napovedal.

Dotaknil se je tudi razmer v Družbi za upravljanje terjatev bank in povedal, da čaka na končno poročilo. Potem bodo razmislili, kako v skladu z zakonodajo znižati honorarje zaposlenih. "Zneske bomo seveda znižali, postavili bomo nove kriterije," je dejal. Strinja se, da je lahko koristno, če so v nadzorni in izvršilni strukturi t.i. slabe banke tudi tujci, a opozarja, da tudi tujci niso vsi enako odgovorni. "Treba je ugotoviti, kdo dela dobro in ne," je dejal.

Spregovoril je tudi o problematiki kadrovanja, ki je bilo aktualno v zadnjih mesecih, med drugim na vrhu policije in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Poudaril je, da sedanja vlada "ne menja kar vse počez", ampak spoštuje strokovnost in zamenjave opravi samo na položajih, za katere ocenjuje, da so potrebne spremembe. "Področje policije potrebuje velike spremembe. Policija je v zelo nezavidljivi situaciji. Materialno so na psu, premalo jih je," je ocenil Cerar.

Želi si, da bi ta vlada naredila spremembe. "Seveda je treba najprej zamenjati vodstvo, da mu zaupamo, da je strokovno," je dejal in ocenil, da so na čelu policije z Marjanom Fankom dobili izjemno uglednega človeka in da so z njim začeli novo zgodbo. "Sprememb ne moremo delati tako, da vse strukture pustimo stare, ne bomo pa posegali v strukture, ki delajo kakovostno in strokovno," je zagotovil.

Glede primera odvzema poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše je spomnil, da je DZ naročil pravno mnenje, v okviru katerega je ekipa strokovnjakov dopustila možnost, da se mu mandat odvzame in zamrzne. Sam se je v neki fazi zavzemal za razmislek o zamrznitvi Janševega mandata, ker pa je nato prevladala podpora odvzemu mandata, ni želel posegati v mnenje poslancev. "Poslanci so pri svojem delu samostojni," je dejal.

Ko je ustavno sodišče do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju Janševega mandata, so spoštovali pravo in upoštevali to odločitev. "To je politika SMC, da spoštujemo pravno državo," je dejal in spomnil na še eno načelno stališče: "V DZ si ne želimo ljudi, ki so pravnomočno obsojeni za hujša kazniva dejanja."

Cerar je sicer prepričan, da bo vlada izpeljala štiriletni mandat, spodbujanje miselnosti, kdaj bo padla, pa zavrača. "Izvoljeni smo za štiri leta. To je naša odgovornost," je dejal premier, ki je prepričan, da so zmožni v štirih letih veliko narediti. "Delali bomo preudarno, a odločno," je sklenil.