»Eden mojih prvih ukrepov bo osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO) oziroma njena izločitev iz Spirita (Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma, op. p.),« je 4. decembra lani, ko ga je državni zbor imenoval za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, napovedal Zdravko Počivalšek. Kar ni uspelo štirim gospodarskim ministrom pred Počivalškom – toliko se jih je na tem položaju zvrstilo v dveh letih, od ukinitve samostojne STO 1. januarja 2013 –, bo po 56 dneh ministrovanja očitno njemu. Vlada naj bi namreč danes obravnavala spremembe treh zakonov, ki bodo podlaga za izločitev STO iz Spirita. Če bo zakonske novele na februarski seji potrdil tudi državni zbor, bo vnovič samostojna STO začela delovati marca.

Kje dobiti denar za promocijo?

»STO je bila, preden se je utopila v Spiritu, v mojih očeh močna državna promocijska organizacija. Bila je na dobri poti, da številne naložbe v turizmu po letu 2004 podpre v pravi meri, da bi pod dežnikom državne prepoznavnosti slovenska podjetja lažje prodajala svoje storitve v tujini,« spomni Počivalšek in kot donedavni turistični delavec obžaluje, da se je Janševa vlada odločila za ukinitev samostojne STO in da so pretekle vlade drastično zmanjševale denar za promocijo. Po tej plati ni nič boljša niti aktualna vlada. Letos bo namreč za promocijo Slovenije v tujini na voljo le dobrih šest milijonov evrov, kar je daleč od želja, ki jih je, preden je postal minister, izrekal Počivalšek. Poudarjal je, da bi morala Slovenija za ta namen na leto zagotoviti 20 milijonov evrov. »Mislimo si o sebi, kar si hočemo, toda poznavanje Slovenije se konča v Trstu, Gorici, Celovcu in Gradcu,« je Počivalšek utemeljil svoj predlog.

Kot minister, pristojen tudi za turizem, pa se bo moral zadovoljiti s precej nižjim promocijskim zneskom, celo nižjim, kot ga je imela STO na voljo v letu pred nasilno pripojitvijo k Spiritu (takrat je razpolagala z okoli desetimi milijoni evrov). Gospodarski minister je ob robu včerajšnjega odprtja turističnega sejma v Ljubljani zato ocenil, da je osamosvojitev STO le črka A. Slediti ji bo morala še črka B oziroma zagotovitev stabilnega financiranja. Sam vidi tri vire, iz katerih bi se lahko napajala promocija Slovenije v tujini. Četrtino ali tretjino denarja bi – tako Počivalšek – moral prispevati državni proračun, del bi ga zbrali s turistično takso, del pa z uvedbo turistične članarine, ki bi jo po avstrijskem zgledu plačevali vsi gospodarski subjekti v turističnih krajih. A ker je takšno rešitev v preteklosti ustavno sodišče že razveljavilo, ima Počivalšek v rokavu še en adut: izvajanje zakona o igrah na srečo v delu, ki se nanaša na financiranje promocije v tujini. Za zdaj po tem zakonu denar od iger za srečo dobivajo le lokalne skupnosti, zakaj ga ne gre del, kot piše v zakonu, tudi za turistično promocijo v tujini, pa Počivalšku niti kot ministru še ni uspelo dognati.

Dihajo na škrge

Opozarja tudi, da se bo morala slovenska promocija s sejmov in letakov zelo hitro preseliti k digitalni promociji, »sicer nas bo povozil čas«. A bo tudi na tem področju STO tenko piskala, saj je kadrovsko močno podhranjena. Medtem ko je imela pred priključitvijo k Spiritu 33 zaposlenih, zdaj v turističnem delu Spirita dela le še 18 ljudi (od tega trije predstavniki STO v tujini). Številni sodelavci so odšli, tistih, ki so se upokojili ali šli na porodniško, niso nadomeščali... »Stavimo na e-rezervacije in e-oglaševanje, oddelek za informacijsko tehnologijo STO pa ima enega samega človeka za vse to. To ne zdrži!« je kritičen Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Na veliko kadrovsko stisko na STO opozarja tudi Karmen Novarlič, vodja sektorja za turizem pri Spiritu. »Dihamo na škrge,« priznava, vnovične osamosvojitve STO pa se kljub temu veseli. »Pod streho Spirita je težko živeti. Naše delovanje je bilo zmeraj prilagojeno potrebam turističnega gospodarstva. Tu se za nas vse začne in konča, kajti gospodarstvo je treba poslušati. In če slovensko gospodarstvo želi samostojno STO, je prav, da jo dobi!« je prepričana Novarličeva.