Nekdanji član uprave Hypo Alpe Adria Bank Slovenija Andrej Lah, proti kateremu je banka vložila odškodninsko tožbo tudi zaradi njegovih poslov z Vegradom, je postal lastnik enega od podjetij iz stečajne mase propadlega velenjskega gradbinca. Gre za Vegrad projektivni biro, ki ga vodi Matej Košič, nekdanji Vegradov izvršni direktor za gradnje in Lahov poslovni partner v gradbenih projektih.

Vegrad projektivni biro je – če odštejemo družbo Vegrad Febau, ki je v večinski lasti avstrijske družbe WBK – edino uradno še delujoče podjetje iz nekdanje skupine Vegrad. V začetku leta 2011 je »padlo« v prisilno poravnavo, ki so jo upniki na čelu z Abanko potrdili, pred dnevi pa se je tudi pravnomočno končala. Prihodki podjetja, ki danes nima več zaposlenih, večji del poslov pa je imelo z delom na Vegradovih projektih, so v zadnjih letih strmo padali. Še leta 2011 so presegali 1,2 milijona evrov, že lani pa je podjetje ustvarilo le še dobrih 20.000 evrov. Hkrati se je s prisilno poravnavo rešilo pomembnega dela dolgov: upniki so v postopku prijavili za dobrih 3,6 milijona evrov terjatev (daleč največ Abanka), podjetje pa ima danes le še za dobrih 900.000 evrov obveznosti, od tega zgolj 62.000 evrov do bank.

Čeprav podjetje, ki ima za okrog 450.000 evrov premoženja, a tudi pol milijona evrov negativnega kapitala, letos tako rekoč ne posluje, mu je v začetku leta uspelo dobiti novega lastnika. Tega je očitno našel kar Košič. Novi lastnik Vegrada projektivni biro je namreč po družbi Facio njegov poslovni partner Andrej Lah. Slednji je za podjetje odštel 1500 evrov, za nakup pa mu je že spomladi zeleno luč prižgalo tudi sodišče v Celju.

Kakšne načrte ima Lah z Vegradom projektivnim birojem, za zdaj ni jasno. Laha nam v petek namreč ni uspelo priklicati, prav tako se ni odzval na SMS-sporočilo. Nedosegljiv je bil tudi Košič. Lah se je sicer pred meseci omenjal kot eden od kandidatov za člana uprave novomeškega CGP, ki je v lasti Darija Južne. S Košičem sta bila pred časom tudi solastnika inženirsko-projektantskega podjetja SKMT. To je zdaj v lasti Kristjane Košič Šorn, lani pa je ustvarilo že skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov, trikrat več kot v letu 2012. SKMT je bil med drugim eden od podizvajalcev propadlega SGP Tehnika, podjetje pa v Sukošanu pri Zadru oddaja dobrih enajst metrov dolgo motorno plovilo znamke Beneteau. Cena: okrog pet tisoč evrov na teden med poletno sezono.

Ob tem velja spomniti, da je bil Lah še v času, ko je bil na Hypu, vpleten tudi v najmanj eno zgodbo z Vegradom. Gre za stanovanjski projekt Grbina. Tega je gradil na zemljišču, ki je bilo v lasti podjetja Hypo štiri. To je leta 2005 za 7500 evrov prešlo v roke liechtensteinskega podjetja Argonium, ki ga je pri poslih v Sloveniji zastopal odvetnik Miro Senica. Liechtensteinci so nato podjetje Hypo štiri leta 2008 prodali Vegradu, ki je za to plačal kar 1,85 milijona evrov. Podjetje iz Liechtensteina je tako samo v treh letih s tem poslom ustvarilo skoraj dva milijona evrov dobička. Šlo je torej še za enega od poslov v trikotniku Hypo-Vegrad-Liechtenstein, v katerem se je tamkajšnjim podjetjem na račun velenjskega gradbinca in Skupine Hypo med letoma 2006 in 2008 prelilo več deset milijonov evrov dobička.

Stanovanjski objekt na Grbini je nato Vegrad gradil s posojilom, ki ga je dobil pri Hypo Alpe Adria Bank Slovenija. Ko je velenjski gradbinec padel v težave, naj bi celovška centrala Hypo dala navodilo, da banka v Sloveniji posojila ne sme podaljšati, ampak ga izterjati. A tega v Sloveniji po neuradnih informacijah niso upoštevali. Hkrati je podjetje Grbina še pred dokončanjem projekta večino stanovanj prodalo podjetju Vinarko. Njegov prokurist je bil Dušan Borošak, lastnik podjetja Kovinar, ki je bilo takrat že član upniškega odbora Vegrada. Zaradi poslov na Grbini je Hypo Alpe Adria Bank lani spomladi vložila 2,7 milijona evrov vredno odškodninsko tožbo zoper več nekdanjih odgovornih v banki, med njimi tudi Laha. Med letoma 2008 in 2011 je bil direktor Grbine Matej Košič.