Ker so v turški družbi Diga prelomili obljubo in kljub dogovoru niso najeli proizvodnih zmogljivosti propadle Svee v Litiji, jih bo stečajni upravitelj Tomaž Kos oddal drugemu najemniku, katerega imena še ne želi razkriti. Najemnika za tovarno v Zagorju, kjer so v Svei proizvajali kuhinje in kjer je bila zaposlena glavnina od še preostalih 120 delavcev, mu ni uspelo najti.

Med številnimi velikimi, nekoč uglednimi, danes pa propadlimi lesnopredelovalnimi podjetji je Svea klonila zadnja. Če jih je večina bankrotirala zaradi izčrpavanja lastnikov, je bil Svein konec zmes več dejavnikov. Na pešanje družbe v letih pred stečajem lanskega decembra je v veliki meri vplivala kriza, ki je ohromila kupno moč prebivalstva. Od leta 2009 do konca leta 2012 so se prihodki od prodaje znižali za četrtino, na 14,4 milijona evrov. Leta 2009 je Svea tudi zadnjič poslovala z dobičkom. Že leto dni kasneje je družba pridelala milijon evrov izgube, iz rdečih številk pa se ni mogla izviti, dokler ni končala v stečaju. Po začetku stečaja Svee je največji lastnik in predsednik nadzornega sveta Toni Garantini povedal, da lastniki niso vplivali na njen propad. Garantini je do večinskega deleža prišel leta 2011, ko mu ga je prodal nekdanji dolgoletni prvi mož Miroslav Štrajhar. Takrat je do 10-odstotnega deleža prišla tudi Sonja Klopčič, ki je prevzela vodenje Svee, a ji kljub smelim načrtom ni uspelo obrniti smeri potapljajoče se ladje. Po dostopnih podatkih Svee res niso izčrpavali za zasebne interese. Za boljšo predstavo, leta 2007 je Svea za dividende namenila le 114.000 od skupno 800.000 evrov bilančnega dobička. Uprava je sicer v istem letu prejela 15.000 evrov, nadzorniki pa 5400 evrov nagrade. Leta 2009 so lastniki sprejeli tudi sklep, da sme Svea kupovati lastne delnice (te pogosto umaknejo in drugim lastnikom omogočijo dvig lastništva), a tega manevra v Svei niso uporabili.

Še pred prihodom Klopčičeve na položaj predsednice uprave je leta 2011 v stečaju končalo hčerinsko podjetje Lesna industrija Litija. Zaradi odpisa vrednosti premoženja in popravkov, padca realizacije in podobnega je izguba tega leta znašala kar 2,6 milijona evrov. Nanjo so sicer vplivale tudi katastrofalne poplave iz leta 2010. Zaradi poplav so bili prihodki od prodaje leta 2010 tri milijone evrov nižji od načrtovanih, poplave pa so na premoženju Svee povzročile za štiri milijone evrov gmotne škode. Zaradi vse globljih finančnih težav so v Svei leta 2012, ko je vodenje prevzela že Klopčičeva, iskali strateškega partnerja, a niso imeli sreče. sm