Cilj enotnega sklada za reševanje bank, ki je del enotnega mehanizma za reševanje bank ali drugega stebra bančne unije, je, da začne delovati januarja 2016. V osmih letih se mora napolni z enim odstotkom zajamčenih depozitov vseh bank sodelujočih držav, kar danes znaša približno 55 milijard evrov.

Ciljna velikost sklada bo v absolutnih zneskih ostala dinamična. Tako se bo samodejno povečevala, če bo bančni sektor rasel oz. obratno. Dinamike vplačevanja še ni možno natančneje določiti, saj bo plačila v sklad podrobneje opredelila Evropska komisija, so še pojasnili na slovenskem ministrstvu za finance.

Sporazum je v Bruslju podpisalo 26 članic EU z izjemo Švedske in Velike Britanije. Te so se zavezale, da bodo prispevke bank, zbrane na nacionalnih ravni, prenesle v ta sklad. Ta bo sprva razdeljen na nacionalne razdelke, ki naj bi se postopno polnili in združevali. Sporazum bo začel veljati, ko ga bo ratificiralo toliko držav, da bodo skupaj predstavljale 90 odstotkov ponderiranih glasov vseh sodelujočih držav.