Po ljubljanskem poslovnežu Roku Furlanu, ki obvladuje več betonarn in prestižnih nepremičnin v prestolnici, je osebni stečaj sprožil še njegov oče Igor Furlan. Tudi ta je imel, preden so se ga lotili davčni inšpektorji, v lasti vrednejše premoženje, med drugim luksuzna stanovanja na Obali, veliko jahto in igralnico v osrčju Portoroža.

Kljub temu je bivši vojaški ataše Slovenije v Moskvi in podpredsednik Društva Slovenija-Rusija konec septembra na ljubljansko okrožno sodišče vložil predlog za začetek osebnega stečaja in hkratni odpust vseh obveznosti. Za bankrot Igorja Furlana je verjetno kriva finančna uprava (Furs), ki mu je na podlagi davčnoinšpekcijskega nadzora odmerila plačilo dodatnih obveznosti v višini med pol in enim milijonom evrov. Decembra lani pa je na njegovem premoženju vpisala tudi začasno odredbo.

Toda bila je prepozna. Igor Furlan je namreč lastništvo svojih nepremičnin že pred časom prepisal na osebe, ki na prvi pogled niso povezane z njim. To je storil z družinsko hišo na Brezovici pri Ljubljani in tudi 200 kvadratnih metrov velikim stanovanjem na Savski cesti v Ljubljani, ki je v neposredni bližini davčnega urada. Lastnika sta zamenjali še nadstandardni stanovanji v soseski Rezidenca Park Lucija, ki jo je zgradil nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Vrednost vsakega od njiju je po podatkih Gursa okoli 200.000 evrov. Neznano komu je prodal tudi 18-metrsko jahto Princess.

Furlanove dragocene nepremičnine so končale v rokah podjetja Carlton Invest Limited s sedežem v Londonu. Za tem poštnim nabiralnikom po naših informacijah stojijo Barbara Podlogar in drugi vidni akterji iz afere Orion, ki danes pomagajo slovenskim menedžerjem pri skrivanju premoženja pred upniki, za to pa uporabljajo prav takšna speča podjetja v Veliki Britaniji. Podjetje Carlton Invest Limited je nekaj mesecev upravljal Nicholas Weber, ki je orionovcem lani »posodil« britansko podjetje West Investing Ltd za to, da so ti nanj prenesli lastništvo poslovne stavbe v Bravničarjevi ulici v Ljubljani. V njej ima svoje prostore tudi znani notar Jože Sikošek, ki so ga ta teden obiskali kriminalisti zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj pri opravljanju notarskega dela.

Koliko je moralo podjetje Carlton Invest Limited plačati za Furlanove nepremičnine in ali je pri poslu sploh prišlo do denarnega toka, bi lahko ugotavljal stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek. Vendar bo imel zvezane roke. Če bi pri pregledu ugotovil oškodovanje stečajne mase, bi smel izpodbijati le posle, storjene v obdobju leta dni pred začetkom postopka. Če Jurkošek odkrije, da britansko podjetje nikoli ni poravnalo kupnine ali da so bile nepremičnine prodane pod ceno, pa se obdobje izpodbojnosti podaljša, vendar na največ tri leta. Naključno ali ne, do prodaje nepremičnin je prišlo februarja 2011, torej je izpodbojno obdobje že minilo. Kot smo razkrili v Dnevniku, je družina Furlan tedaj v pričakovanju zaključka davčnega postopka množično selila premoženje v tujino. Takoj zatem so Roku Furlanu tudi odmerili plačilo enega milijona evrov davka.

Država kljub vsemu (še) ni vrgla puške v koruzo. Proti Igorju Furlanu in omenjenemu britanskemu podjetju je vložila tožbo, s katero želi razveljaviti prenos lastništva nepremičnin. Če ji bo uspelo, se bodo te vrnile v stečajno maso, izkupiček od prodaje pa bo šel v proračun.

Z vprašanji o osebnem stečaju smo se včeraj obrnili na Igorja Furlana, vendar brez uspeha.