V Merkurju imajo le še do konca tedna čas, da zberejo zadosti glasov za potrditev postopka ponovne prisilne poravnave. Ta predvideva oddelitev trgovske dejavnosti na novoustanovljeno družbo Merkur Trgovina, ki bi prevzela tudi okoli 1600 zaposlenih, sedanji Merkur pa bi končal v stečaju. Za potrditev postopka bodo morali glasovati upniki z najmanj 60 odstotki navadnih in 75 odstotki zavarovanih terjatev, pri čemer naj bi ta kvoruma v Merkurju dosegli še pred iztekom tedna.

Po neuradnih informacijah naj bi štiri ključne upnice, torej Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Gorenjska banka, Hypo banka in Abanka Vipa, že dale soglasje za potrditev postopka. Prav tako naj bi sodelovanje pri sanaciji trgovca napovedalo tudi več velikih poslovnih partnerjev, Probanka, Factor banka in nekatere preostale banke upnice.

Hkrati s pridobivanjem soglasij upnikov naj bi že potekala tudi usklajevanja o bodoči sestavi nadzornega sveta Merkur Trgovine ter novoustanovljene družbe Merkur Nepremičnine. Na slednjo bodo v Merkurju oddelili svoje trgovske centre v Sloveniji, ki jih bo v naslednji fazi v najem vzela Merkur trgovina, lastnice nepremičninske družbe pa bodo po dokapitalizaciji s pretvorbo dela posojil v kapital postale banke. Po neuradnih informacijah naj bi ključno besedo v Merkur Nepremičninah imele DUTB, Gorenjska banka in Hypo banka, ki bodo predvidoma imele vsaka po enega predstavnika v tričlanskem nadzornem svetu.

Kdaj bo razglasila rezultat glasovanja, prisilna upraviteljica Simona Goriup včeraj še ni želela napovedati. »Pričakujem zelo veliko glasovnic, pred sprejemom odločitve pa bo moralo o pritožbah nekaterih bank in drugih upnikov odločiti tudi višje sodišče,« je dejala. Do začetka tedna je glasovnice oddalo že okoli 500 upnikov, od česar nekaj več kot 300 zaposlenih in najmanj 150 dobaviteljev. Med dobavitelji izstopajo zlasti tuji partnerji nakelskega trgovca, medtem ko je med domačimi dobavitelji mogoče najti Geoplin, družbe Ursa Slovenija, BTC, Mitol, BSH Hišni aparati, Xella Porobeton SI, Javor Pivka, TEM Čatež, Svilanit Svila...

Prav domačim dobaviteljem je v največjem interesu preživetje Merkurja, saj prek njegovih trgovskih polic ustvarijo pomemben del svoje prodaje. Na letni ravni Merkur ustvari več kot 200 milijonov evrov prihodkov, kar je približno toliko kot Bauhaus in Mercatorjeve tehnične trgovine skupaj. Po napovedih uprave pod vodstvom Blaža Pesjaka naj bi Merkur Trgovina letos ustvarila 214 milijonov evrov prihodkov, pri čemer so jih v prvih šestih mesecih ustvarili slabih 100 milijonov evrov. V zadnjih mesecih je sicer opaziti, da se pobira trg veleprodaje, vendar pa na drugi strani okrevanja potrošnje še ni zaznati. Kljub temu je polletni dobiček iz poslovanja znašal 0,9 milijona evrov, kar za zdaj presega napoved za celotno letošnje leto. Izboljšanje dobičkonosnosti poslovanja je v veliki meri posledica nižjih stroškov poslovanja, ki so bili za slaba dva milijona evrov nižji od načrtovanih in so znašali 25,9 milijona evrov. Stroški materiala so bili v primerjavi z načrti nižji za kar 17 odstotkov, stroški storitev za 1,8 milijona evrov, zaradi manjšega števila zaposlenih pa so se znižali tudi stroški dela.