Iz državnega investicijskega sklada Khazanah Nasional, ki ima v lasti 69 odstotkov letalske družbe, so sporočili, da prestrukturiranje vključuje vzpostavitev novega podjetja, ki bo prevzelo poslovanje podjetja Malaysia Airlines. Prenova in investicije bodo letalskega prevoznika stale okoli 6 milijard malezijskih ringitov, kar znese 1,44 milijarde evrov.

Družba bo v celoti pod okriljem malezijske vlade, Khazanah pa je že napovedal, da namerava postati 100-odstotni lastnik novo nastalega podjetja. Načrtujejo, da bodo v treh letih novo družbo popeljali na stara pota.

Spomnimo, preiskovalci v Indijskem oceanu še vedno iščejo morebitne ostanke letala MH370, ki je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking 8. marca zavilo s poti in skrivnostno izginilo. Na krovu je bilo 239 ljudi. Julija pa je, prav tako na letalu malezijske družbe, umrlo 298 ljudi, ki so bili na letu MH17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. V zračnem prostoru nad vzhodno Ukrajino so jih najverjetneje sestrelili ruski separatisti.

Malaysia Airlines v drugem četrtletju skoraj podvojila izgubo

Malezijski nacionalni letalski prevoznik je v drugem letošnjem četrtletju skoraj podvojil čisto izgubo. Dosegla je 305,7 milijona ringitov (73,6 milijona evrov), predvsem na račun padca rezervacij letalskih kart, v prihodnjih mesecih pa bi se lahko še dodatno poglobila.

Gre za že šesto zaporedno četrtletje z rdečimi številkami. »Vpliv nesreče letala MH370 in ostrejša konkurenca sta prispevala k 6,7-odstotnem padcu rezervacij,« so zapisali v družbi. Zahtevno bo tudi drugo polletje. »Pričakujemo, da bo finančni učinek dvojne tragedije MH370 in MH17 Malaysia Airlines v celoti udaril v drugi polovici leta,« so pojasnili.