Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ima novega starega glavnega izvršnega direktorja – Torbjörna Månssona, javnosti najbolj znanega Šveda v slabi banki. Dosedanji glavni izvršni direktor slabe banke Christopher Gwilliam odhaja, ker domnevno nima »vodstvenih veščin«, kljub temu pa je za vodenje DUTB v prejemal 21.500 evrov bruto mesečno. Neizvršni direktorji DUTB so se tako enemu od dveh najbolje plačanih direktorjev družb v lasti države (drugi je izvršni direktor DUTB Janez Škrubej) po vsega sedmih mesecih zahvalili »za požrtvovalno delo v času zaposlitve pri DUTB«. Za popotnico je dobil še dobrih 120.000 evrov odpravnine.

Ob imenovanju Gwilliama so januarja letos v DUTB pohvalili njegovo delo v Latviji. V Sloveniji jih je Gwilliam očitno razočaral, a kljub temu je presenetljivo, da so na njegovo mesto imenovali prav Månssona. Ta je po trditvah poznavalcev namreč skupaj s Fincem Jannejem Harjunpääjem, prvim operativcem DUTB, ki pa nima nikakršne izvršilne odgovornosti, že doslej dejansko vodil družbo in sprejemal vse ključne odločitve.

Pri DUTB že vse od ustanovitve

Månsson je pri DUTB že vse od njene ustanovitve, od marca lani do januarja letos pa jo je tudi vodil kot vršilec dolžnosti izvršnega direktorja. Ob imenovanju Gwilliama januarja letos je Månsson napovedal, da bo svoje delo nadaljeval kot vršilec dolžnosti izvršnega direktorja družbe, a v družbi so spregledali, da je število izvršnih direktorjev določeno z zakonom. Ob Gwilliamu, Škrubeju in tretjem izvršnem direktorju Alešu Koršiču je prostora za Månssona zmanjkalo. Šele ko smo čez čas začeli poizvedovati o njegovem položaju, plači in predvsem pooblastilih, so v DUTB pojasnili, da dejansko ni več izvršni direktor, ampak svetovalec upravnega odbora. Prav s tega mesta pa se je z današnjim dnem znova zavihtel na mesto glavnega izvršnega direktorja.

V DUTB po razhodu z Gwilliamom niso objavili razpisa za mesto izvršnega direktorja, ampak so znova pregledali prijave, ki so na razpis prispele že lani. Kot so nam pojasnili, so bili v ožjem izboru »še trije kandidati s primernimi referencami, vendar niso bili na voljo pod pogoji, ki jih je DUTB lahko ponudila«. Naj ob tem omenimo, da znaša mesečna plača, ki jo bo prejemal Månsson, 20.500 evrov bruto, tudi reference preostalih dveh izvršnih direktorjev pa so »le« enak položaj v Deloittu (Škrubej) oziroma vodenje pravne službe v Cimosu (Koršič). Kakor koli, pri izbiri Månssona so »pretehtale vodstvene veščine, ki jih je pokazal v fazi vzpostavitve organizacije in delovanja DUTB, njegovo poznavanje družbe in poglobljene delovne izkušnje«, so zapisali v DUTB. Månsson pa po novem ne sodeluje več s skandinavsko svetovalno družbo Quartz+Co., ki so ji svetovalne pogodbe z DUTB prinesle že okoli tri milijone evrov.