Če je še pred kratkim kazalo, da bo moralo tožilstvo Leonarda Peklarja, glavnega akterja afere o odtekanju svetovalnih sredstev iz Telekoma Slovenije in SCT, »poiskati« s pomočjo evropskega pripornega naloga, se je ta kar sam oglasil na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Tako je sodišče minuli teden uspešno izvedlo predobravnavni narok v zadevi Bados Consulting, v kateri naj bi bil prek sklepanja fiktivnih svetovalnih pogodb za skoraj dva milijona evrov oškodovan državni Telekom. Na tožilstvu so nam potrdili, da so obdolženemu Peklarju, ki mu grozi večletna zaporna kazen, vročili vabilo in posledično tudi izvedli narok. Ali se ga je Peklar osebno udeležil, ni znano. Sodeč po tem, da je sodišče že razpisalo glavno obravnavo, pa krivde v tem primeru ne priznava. Kot je znano, se je lastnik propadlega svetovalnega podjetja Socius v začetku lanskega leta preselil v Združene arabske emirate, kjer je začasno prevzel vodenje inštituta za korporativno upravljanje Hawkamah. Nedolgo zatem se je na sodišču v Ljubljani začela glavna obravnava v eni od zadev, zaradi Peklarjeve odsotnosti pa je moral tožilec iz glavne obtožnice izločiti manjši ločeni kazenski postopek. Tudi po tem so imeli težave z uročevanjem vabila, tako da so Peklarja povabili še po diplomatski poti. Ko je že kazalo, da bo moralo sodišče uporabiti izredne ukrepe, kot je prisilna privedba, pa so ga številna pisanja le dosegla.

Tako so Peklarju na sodišču vročili vabilo na predobravnavni narok v vseh treh kazenskih zadevah, že omenjeni Bados Consulting, SCT in Big Trading. »V drugi zadevi je obtožnica pravnomočna in je zadeva v fazi po zaključku predobravnavnega naroka. Sodišče je že tudi razpisalo naroke glavne obravnave,« so za Dnevnik povedali na specializiranem državnem tožilstvu. Obenem so pojasnili, da je Peklar prevzel vabilo na glavno obravnavo. Spomnimo, v tem primeru gre za 300.000 evrov svetovalnih storitev za SCT, ki naj jih Peklarjevo podjetje nikoli ne bi opravilo in s tem oškodovalo našega nekdaj največjega gradbinca. Tudi tukaj ni manjkalo težav s prisotnostjo glavnih obtožencev, Ivan Zidar je imel namreč velike težave z zdravjem.

Četudi je Peklar dvigoval vabila na aktualne predobravnavne naroke, kar mu ne bi bilo treba, razen če priznava krivdo, še ni izključeno, da ga na glavno obravnavo ne bo. Tako bo po besedah pristojnih na tožilstvu šele »na dan razpisanih glavnih obravnav jasno, ali se bo obdolženi udeležil narokov in če se jih ne bo, ali ima za to opravičljiv razlog«.