Čeprav se prodajni postopek Elana približuje koncu, že v teh dneh pa naj bi potekel rok za oddajo zavezujočih ponudb, se je v boju za prevzem begunjskega proizvajalca smuči pojavil novi, tretji snubec.

Po naših informacijah gre za nemški investicijski sklad Adcuram, ki se ukvarja s prevzemanjem podjetij v težavah in njihovim poslovnim prestrukturiranjem. Kdo so njegovi lastniki, poleg predsednika upravnega odbora in enega od ustanoviteljev Thomasa W. Probsta, ni znano. V zadnjem desetletju pa je pod okriljem nemškega sklada končalo že šest podjetij iz različnih industrij, ki skupno ustvarijo 700 milijonov evrov letnih prihodkov in zaposlujejo kar okoli 3000 ljudi. Zdaj se sklad iz Münchna, ki ima za nove tarče na razpolago do 150 milijonov evrov, zanima še za Elan.

Bo Nemcem zmanjkalo časa?

Zanj naj bi Nemci pred kratkim že oddali nezavezujočo ponudbo in se sestali z Elanovo upravo, ki vodi postopek prodaje, ter predstavniki podjetja KF Finance, ki so ga za svetovanje najeli v Elanu. Tam naj bi jih sprejeli odprtih rok, saj naj bi bila njihova nezavezujoča ponudba za Elan visoka, po nekaterih informacijah celo višja od drugih ponudnikov. Toda Adcuram mora pred oddajo zavezujoče ponudbe opraviti skrbni pregled skupine, ki je lani ustvarila 65 milijonov evrov prihodkov. Za to pa Nemci potrebujejo dodaten čas. Kot smo izvedeli, bi lahko do 10. decembra izpeljali potrebne postopke in oddali zavezujočo ponudbo.

Toda Nemci imajo zaradi pozne vključitve v postopek prodaje veliko težavo. Državni prodajalci Elana so se namreč pred njimi pogajali s številnimi drugimi interesenti, nedavno pa naredili tudi ožji izbor prevzemnikov. Vanj sta se prebila dva: češki Sporten, poznan kot proizvajalec tekaških smuči, in ameriška družba Boba Ing v lasti uspešnega slovenskega poslovneža Roberta Antunoviča. Ta se v ZDA ukvarja z izdelavo nosil za otroke, tako imenovanih kengurujčkov. Antunovič, ki je za pomoč pri naskoku na Elan angažiral ugledne ameriške pravne strokovnjake, naj bi bil favorit za nakup begunjske družbe.

Kdo in kaj je Adcuram

Tudi zato naj bi se v nemškem skladu bali, da se bodo prodajalci v tej pozni fazi prodajnega postopka odločili za ekskluzivna pogajanja s katerim od drugih dveh snubcev, njim pa bi zmanjkalo časa za izvedbo skrbnega pregleda. Tako bi samodejno izpadli iz boja za nakup Elana. Njihova bojazen je po naših informacijah neupravičena, saj naj bi prodajalci sklenili, da upoštevajo tudi pozno ponudbo Adcurama. Vendarle naj bi bili zaradi vseh okoliščin v njihovem prvem planu ponudbi Antunoviča in Sportena.

Čeprav gre pri Adcuramu za investicijski sklad, ti pa se običajno ukvarjajo s poceni nakupi podjetij v težavah in njihovo prodajo po uspešno izpeljani sanaciji, naj bi Elan dobil strateškega lastnika, zagotavljajo viri blizu nemškega interesenta. To potrjujejo tudi naložbe, ki jih danes upravlja Adcuram. V njegovem portfelju sta tako še vedno družbi Duran in Ima Klessmann, ki ju je prevzel leta 2005. Prva se ukvarja s proizvodnjo borosilikatnega stekla in z okoli 680 zaposlenimi ustvarja 95 milijonov evrov letnih prihodkov. Drugi izdeluje stroje za obdelavo lesa, ima pa okoli 815 zaposlenih in kar 136 milijonov evrov prihodkov. Nemški sklad je leta 2008 kupil še tovarno Hennecke, leta 2010 pa eno največjih tovarn citronske kisline na svetu Citrique Belge in laboratorij Nuvisan. Do zadnjega prevzema je prišlo septembra lani, ko je Adcuram prevzel proizvajalca montažnih hiš Bien-Zenker.