Družba ACH ima od včeraj, kot kaže, dve direktorici. Sonjo Gole, ki je bila na torkovi maratonski seji nadzornega sveta razrešena s položaja generalne direktorice, in Vero Mihatović, dolgoletno prvo finančnico ACH, ki je bila na isti seji imenovana za vršilko dolžnosti generalne direktorice.

Toda Goletova vodenja ACH ne namerava prepustiti brez boja in trdi, da je bila njena razrešitev nezakonita. Prepričana je, da je bil nadzorni svet v času odločanja o njeni razrešitvi nesklepčen in torej takšne odločitve sploh ne bi mogel sprejeti. Za njeno razrešitev sta sicer glasovala namestnica predsednika Tadeja Hočevar in član nadzornega sveta Andrej Prebil. Prvi nadzornik Bojan Peljhan je že pred sejo odstopil, medtem ko vloga članice nadzornega sveta Mojce Novak za zdaj ni natančno znana. Kot so včeraj sporočili iz ACH, naj bi Novakova, ki je zaposlena v Adrii Mobil in torej podrejena Goletovi, sejo poskušala zapustiti, a naj bi ji to »fizično preprečili«.

Po seji še na policijo

Kaj se je dogajalo na seji nadzornega sveta ACH in kdo je zakoniti zastopnik holdinga, bodo očitno presojali organi pregona in sodišče. Že v noči na sredo so na policijski upravi (PU) Ljubljana dobili prijavo zaradi domnevno protipravnega odvzema prostosti, ki jo je podala Novakova oziroma ACH. »Po prvih ugotovitvah niso bili ugotovljeni znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Policisti bodo zbrali obvestila in o ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo,« nam je povedal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, a ob tem opozoril, da je tožilstvo edini organ, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih.

Novakova in Hočevarjeva imata vsaka svoj pogled na dogajanje na seji. Kot zatrjujejo v ACH, je Novakova sejo želela zapustiti že, ko je Hočevarjeva dnevni red razširila s točko o razrešitvi Goletove, vendar ji je bilo to »fizično onemogočeno«. »Ker je bila Novakova na seji fizično prisotna proti lastni volji, se šteje, da na tej seji ni bila prisotna, zaradi česar nadzorni svet ni bil sklepčen,« še zatrjujejo v ACH. Obtožbe Hočevarjeva ostro zavrača in trdi, da je razširitev dnevnega reda podprla tudi Novakova, ki se je nato pri glasovanju o razrešitvi Goletove in imenovanju Mihatovićeve vzdržala. »Po imenovanju Mihatovićeve za vršilko dolžnosti generalne direktorice je Novakova prosila za krajšo prekinitev seje, nato pa se ni vrnila,« še dodaja Hočevarjeva.

Distributerski posli pod Adrio Mobil

Zakaj so sploh razrešili Goletovo, Hočevarjeva včeraj ni želela podrobno pojasniti. Povedala je zgolj, da so jo razrešili po 263. členu zakona o gospodarskih družbah, torej z utemeljitvijo, da pri opravljanju svojih nalog ni ravnala v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Zahtevo za vpis novega zastopnika v sodni register je Hočevarjeva včeraj že vložila na sodišče, vendar je pričakovati, da bo Goletova z začasno odredbo to poskušala preprečiti. Po neuradnih informacijah naj bi Hočevarjeva in Prebil razrešitev Goletove zahtevala zaradi po njunem mnenju spornega prenosa distribucije vozil znamke honda pod okrilje Adrie Mobil. Goletova naj bi ju namreč na sami seji seznanila, da je Adria Mobil prek enega od svojih hčerinskih podjetij dokapitalizirala AC-Mobil, v katerem je ACH ohranil zgolj še nekaj odstotkov lastništva. Podobno naj bi nameravala Goletova pod Adrio Mobil prenesti tudi Autocommerce (mercedes benz in smart) in Avto Triglav (fiat, lancia in alfa romeo), ki bi zaradi finančnih težav ACH lahko ostala celo brez distribucijskih poslov.

Se fronta seli v Novo mesto?

Spor med Goletovo in Mihatovićevo je bil očitno kaplja čez rob tudi za družbenike Proteja (večinski lastnik ACH), ki nameravajo že v naslednjih dneh zahtevati sklic izredne skupščine. A še preden se bodo sestali lastniki Proteja, med katerimi je največji nekdanji direktor ACH Herman Rigelnik, se utegne boj med Goletovo in Mihatovićevo preseliti v novomeškega proizvajalca počitniških prikolic in avtodomov.

Že pred časom sta iz nadzornega sveta Adrie Mobil odstopila predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič in direktor družbe Interenergo Anton Papež, včeraj pa sta bila za nova nadzornika novomeške družbe imenovana predavatelj na IEDC Poslovnai šola Bled Brane Kalpič in direktor Debitela Borut Razdevšek. ACH naj bi na skupščini Adrie Mobil zastopala Mihatovićeva oziroma njen pooblaščenec, vendar pa naj bi po nekaterih informacijah Kalpič in Razdevšek sodila v tabor blizu Goletove.

Bankirji tavajo v temi

Razprtije v ACH so vse prej kot po godu bankirjem, s katerimi razrešitev Goletove in imenovanje Mihatovićeve za vršilko dolžnosti nista bila usklajena. Razrešitev Goletove so banke, kot smo razkrili, zahtevale že pred meseci, vendar pa so hkrati zahtevale tudi odhod Mihatovićeve in imenovanje novega vodstva, ki bi imelo njihovo zaupanje. A kot trdi Hočevarjeva, veliko izbire pri imenovanju vršilca dolžnosti niso imeli. »ACH je v stanju, v kakršnem je. Ker je Mihatovićeva pripravljala načrt program finančnega prestrukturiranja in ker časa ni veliko, smo morali imenovati nekoga, ki je že seznanjen z razmerami v družbi. V tem času bomo pripravili razpis in imenovali novega direktorja,« imenovanje Mihatovićeve upravičuje Hočevarjeva. Informacije, da je bila v začetku letošnjega leta v nadzorni svet imenovana na pobudo Mihatovićeve, ki tudi vodi nadzorni svet Proteja, Hočevarjeva ni konkretneje komentirala. Kot je dejala, sta jo v nadzorni svet povabili Goletova in Mihatovićeva, ki ju pred tem ni poznala, pred imenovanjem za nadzornico pa s Skupino ACH ni sodelovala.

V DUTB, ki je že v začetku leta Goletovi v zameno za zastavo večinskega deleža in obveznic Adrie Mobil potrdila enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil, naj bi si želeli, da do sklenitve dogovora o prestrukturiranju Goletova ostane na čelu holdinga. Toda s tem se preostale banke ne strinjajo in zahtevajo razrešitev obeh direktoric.

Na ponedeljkovem sestanku z bankami naj bi v ACH sicer že privolili v imenovanje bančnega pooblaščenca, ki bi nadziral sanacijo, in pravnega svetovalca, ki bo sodeloval pri pripravi krovnega dogovora o finančnem prestrukturiranju. V ACH naj bi že dobili tudi pet nezavezujočih ponudb za njihov večinski delež Grand Hotela Union, prav tako pa naj bi se več investitorjev zanimalo tudi za nakup Debitela ter poslovne stavbe na Baragovi cesti v Ljubljani, ki so jo v holdingu pred meseci že izpraznili. Toda po ocenah bankirjev je dogovor še vedno zelo daleč, saj v bankah zahtevajo tudi razveljavitev sklepov prednovoletne skupščine in vrnitev večinskega deleža Adrie Mobil iz Proteja v neposredno last ACH.

A medtem ko DUTB in Goletova v to ne želita privoliti, naj bi bila temu veliko bolj naklonjena Mihatovićeva. Naši viri tako ne izključujejo, da si poskuša Mihatovićeva z vrnitvijo Adrie Mobil v last ACH pridobiti naklonjenost bančnih upnic. Toda na drugi strani bi s tem zagotovo padla v nemilost pri največjem upniku ACH, torej DUTB, ki je že prevzela terjatve NLB in NKBM in na katero bo svoje terjatve po potrditvi evropske komisije prenesla tudi Abanka Vipa.