Ko je specializirano državno tožilstvo aprila lani predlagalo začasno zamrznitev premoženja nekdanjega stečajnega upravitelja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura Braneta Goršeta, je v zahtevi zapisalo, da slednji po uradnih podatkih ni lastnik nobene nepremičnine ali deleža v podjetju. Njegovo edino premoženje naj bi bili le trije starodobniki znamke Mercedes-Benz, skupaj vredni 250.000 evrov. Novi podatki, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, ugotovitve tožilstva postavljajo pod velik vprašaj.

Iz njih je namreč mogoče razbrati, da je Gorše še vedno dejanski lastnik skoraj 600.000 evrov vredne hiše v Savudriji, ki jo je marca 2013, tik pred razglasitvijo pozneje razveljavljene sodbe na prvi stopnji v zadevi HKS Sicura, prepisal na dva ožja sorodnika. Prav tako obstaja razlog za sum, da je Gorše ekonomski lastnik podjetja Grudnova gradnje, ki ima v lasti večstanovanjsko zgradbo v ljubljanskem Šentvidu. Na njej je neznana oseba junija 2011 vpisala zemljiški dolg v višini 750.000 evrov, ki ga je pri notarju urejal prav Gorše.

Za notranjo opremo v treh mesecih 70.000 evrov

Višina dejanskega premoženja Braneta Goršeta, vrsto let enega najvplivnejših stečajnih upraviteljev, je že več mesecev uganka tudi za pravosodne organe. Okrožno sodišče v Kopru je aprila Goršeta zaradi zlorabe položaja, poslovne goljufije in pranja denarja v stečaju Hidra Koper obsodilo na deset let zapora. Sodba, na katero se je Gorše pritožil, pri tem ugotavlja, da si je upravitelj s kaznivimi dejanji pridobil za več kot dva milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Toda ta se ne odraža v uradnih podatkih o Goršetovem premoženju. Pri njegovem iskanju so namreč pravosodni organi do zdaj našli le prej omenjene starodobnike. Gorše nima v lasti ne nepremičnin ne podjetij, tako v Sloveniji kot v tujini. Tudi ameriško podjetje BS Factor, na katerega naj bi se stekla večina domnevno protipravno pridobljenega denarja iz stečaja Hidra, je že od leta 2009 ugasnjeno. Gorše prav tako od lani ni več uradni lastnik hrvaškega podjetja Finis, prek katerega je obvladoval vilo v Savudriji.

Kljub temu da Gorše z izjemo starodobnikov drugega premoženja uradno nima, je v zadnjih letih živel na veliki nogi. Po podatkih koprskega sodišča je namreč samo v notranjo opremo vile v Savudriji, ki naj bi mu služila kot vikend, vložil več deset tisoč evrov. Aprila 2009, torej slabo leto dni po tistem, ko je denar iz Hidra že prišel na avstrijski račun podjetja BS Factor, je Gorše sprejel ponudbo za nakup kopalniške opreme v višini skoraj 30.000 evrov. Samo mesec dni pozneje je plačal še sedežno garnituro. Cena: 14.700 evrov. Junija istega leta je 25.000 evrov odštel še za prevoz pohištva, skupaj torej samo za notranjo opremo v treh mesecih več kot 70.000 evrov. Gorše je vložke v vilo v Savudriji financiral brez posojil. Na zemljišču namreč ni bila vpisana nobena hipoteka. Edina izjema je terjatev v višini 520.000 evrov, ki jo je po ugotovitvah sodišča Gorše v začetku leta 2013 prenesel na sorodnika. Tudi zaradi tega je koprsko sodišče »onstran razumnega dvoma« kljub drugačnim pričevanjem njegovih sorodnikov prepričano, da je dejanski lastnik Finisa, ki ima za skoraj 600.000 evrov premoženja, še vedno prav Gorše. Na zemljišču v Savudriji je od decembra lani vpisana zaznamba prepovedi razpolaganja in odtujitve.

Je Gorše še lastnik 750.000 evrov zemljiškega dolga?

Druga zgodba je zgradba v Šentvidu, v kateri je štirinajst stanovanj. Njen lastnik je podjetje Grudnova gradnje, ki ga je januarja letos kupila Snežana Markulin. Gre za osebo, ki jo je mogoče zaslediti v več povezavah z domnevnim krogom vodje srbskega kokainskega kartela Darka Šarića. Pred leti je bila izvršna direktorica Šarićevega podjetja Financial Angels, ki ga je pri kupovanju slovenskih podjetij iz stečajnih mas zastopal Gorše. Edina oseba, zaposlena v podjetju, je Barbara Gorše, soproga Braneta Goršeta.

Več podatkov krepi domnevo, da bi lahko bil ekonomski  lastnik podjetja Grudnova gradnje prav Gorše. Na nepremičnino je vpisan zemljiški dolg v višini 750.000 evrov. Grega Erman, zastopnik družbe Eos Naložbe, prejšnjega lastnika podjetja Grudnova gradnje, je potrdil, da je njegov vpis pri notarju urejal prav Gorše. Na vprašanje, ali je Gorše imetnik zemljiškega dolga, je Erman odgovoril, da tega »ne more ne potrditi ne zanikati«, saj da za ta podatek ne ve. A hkrati je potrdil, da je pri vseh dogovorih o prodaji podjetja Snežani Markulin sodelovala Barbara Gorše. Pri tem je zanimivo, da se uradni kupec in prodajalec pred podpisom pogodbe sploh nista sestala. Markulinova nam je tako pojasnila, da je Ermana prvič srečala pri notarju. To je potrdil tudi Erman. Kdo ju je torej pritegnil v posel in poskrbel, da sta se spoznala šele ob podpisu pogodbe? »Ali je imel gospod Gorše karkoli s tem poslom, ne vem. To morate vprašati policijo,« nam je dejala Markulinova, ki zatrjuje, da je sama lastnica prej omenjenega zemljiškega dolga.