Upniški odbor navadnih upnikov celjskega podjetja Nivo čaka v petek burna seja. Na dnevnem redu imajo odločanje o razrešitvi direktorja Danila Seniča, poziv prisilni upraviteljici Darji Erceg k odstopu, razjasnili pa bi radi tudi nekatere vprašljive posle Nivoja iz minulih let. Predloge so spisali v Salonitu Anhovo, ki mu Nivo dolguje 1,3 milijona evrov, pred kratkim pa je že ugovarjal prisilni poravnavi Nivoja, češ da je ta namenjena le nepoštenemu in neenakomernemu izigravanju upnikov.

Kot izhaja iz sklica seje, bi upniki Danila Seniča, ki upravljalsko in lastniško obvladuje Nivo, najprej pozvali, da se v sedmih dneh umakne sam. Če ne bi želel oditi prostovoljno, bi za njegovo razrešitev oziroma izvedbo potrebnih postopkov pooblastili predsednika upniškega odbora Jožefa Zorka. Razloga za Seničevo razrešitev v sklicu seje niso navedli.

V Dnevniku smo že pred časom poročali, da je Senič le dva meseca pred vložitvijo predloga za prisilno poravnavo neznani osebi prodal za kar 11 milijonov evrov terjatev in zanje iztržil le 300.000 evrov, vse Nivojeve posle pa prenesel na druge družbe. Kam, uradno ni znano, po vsej verjetnosti je velik del teh končal v podjetju Nivo Eko, katerega večinski lastnik in direktor je Klemen Senič. Upniški odbor Nivoja bo Klemna Seniča v petek predvidoma pozval, da prenese vsaj 70-odstotni delež družbe Nivo Eko na družbo Nivo, in sicer v primeru, da upniki potrdijo prisilno poravnavo Nivoja. Ali bodo upniki v nasprotnem primeru glasovali proti potrditvi prisilne poravnave, ni znano.

V Salonitu Anhovo želijo razčistiti tudi dogajanje okoli družbe Nivo beton, ki je v 51-odstotni lasti Nivoja. Decembra lani, mesec dni preden je Nivo vložil predlog za začetek prisilne poravnave, je podjetje Favo v lasti Eve Funda skoraj 30-odstotni delež Nivoja Betona prodalo podjetju Feliksbau v lasti Denisa Hribška. Ta delež je v preteklosti že večkrat zamenjal lastnika, eden od njih pa je bil iz Liechtensteina. Nivo in Salonit Anhovo sta si pred leti delila delež v družbi Nivo beton, nato je Salonit leta 2009 svoj delež prodal družbi Nivo. Ta ga je še pred koncem leta prodala družbi iz Liechtensteina, Salonit Anhovo pa zdaj zanima, po kakšni ceni in kdo je opravljal cenitev.

Upniki Nivoja še želijo, da se iz postopka prisilne poravnave umakne Ercegova, ki je v preteklosti vodila nadzorni svet Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG). To je v preteklosti odlično sodelovalo z Nivojem in mu tik pred stečajem tudi poplačalo terjatve. Ercegova je že pred časom pojasnila, da razlogov za njeno razrešitev ni, a v Salonitu Anhovo očitno kljub temu menijo, da bi bilo prav, da Ercegova odstopi.

Salonit Anhovo, ki je spisal vse predloge sklepov za petkovo sejo upniškega odbora, je zahteval, da je seja na sedežu Abanke v Ljubljani, da se glasovanje o predlaganih sklepih opravi tajno, na seji pa prav tako ni želel upraviteljice Ercegove in zastopnikov oziroma pooblaščencev Nivoja. Odvetnik Vladimir Bilić, pooblaščenec predsednika upniškega odbora Jožefa Zorka, je te zahteve družbe Salonit Anhovo zavrnil kot nezakonite. Zakon namreč določa tako mesto sej upniškega odbora kot način glasovanja in tudi prisotnost upravitelja ter vodstva dolžnika.