Dobri dve leti po tistem, ko so poslanci prejšnje sestave državnega zbora prižgali zeleno luč poroštvom za projekt TEŠ 6, so se njihovi nasledniki tudi uradno seznanili z dejstvom, da so jih v Šoštanju dobili s figo v žepu.

Na torkovi seji državnozborskega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je namreč novi direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob priznal, da je predvidena cena premoga za TEŠ 6 (2,25 evra na gigadžul) »trenutno nedosegljiva«. To pomeni, da so v TEŠ tudi uradno prekršili še drugi pogoj, ki ga je država postavila pri odobritvi 440 milijonov evrov visokega poroštva. Prvi pogoj, da cena TEŠ 6 ne sme presegati 1,3 milijarde evrov, so v Šoštanju prekršili že v prvi polovici lanskega leta, ko se je projekt uradno podražil na 1,43 milijarde evrov. Zaradi podražitve premoga pa bo zelo verjetno padel tudi tretji pogoj iz pogodbe, ki sta jo TEŠ in država podpisala novembra 2012: da bo donosnost projekta na kapital presegala devet odstotkov.

TEŠ 6 na vladni mizi

Kljub temu se jim v Šoštanju ni treba bati posledic. Omenjena pogodba, ki sta jo v imenu države podpisala takratna ministra za finance (Janez Šušteršič) in infrastrukturo (Zvonko Černač), namreč med sankcijami za kršitve navaja zgolj razrešitev uprave TEŠ. Pogodbo je podpisal nekdanji direktor elektrarne Simon Tot, ki je že v začetku lanskega leta odstopil s položaja. Pri pozivih vladi glede TEŠ 6 so bili najglasnejši poslanci SDS, pri čemer je državni zbor poroštva za ta projekt odobril v času, ko je vlado vodila ta stranka.

V vsakem primeru je projekt TEŠ 6 včeraj prvič prišel tudi na mizo vlade Mira Cerarja. Tej je državnozborski odbor, ki ga vodi poslanec SMC Igor Zorčič, priporočil, naj zaradi vpliva projekta na poslovanje elektrarne in njenega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) »pridobi informacije o načrtovanem poslovnem izidu skupine HSE in TEŠ za naslednjih pet let«. Po oceni odbora bi se morala vlada poučiti tudi o načrtovanih ukrepih za obvladovanje tveganj ter poslovanje TEŠ in HSE. Še na seji je imelo več poslancev SMC pred sprejetjem tega sklepa več pomislekov, saj naj bi bilo poslovanje TEŠ in HSE v pristojnosti Slovenskega državnega holdinga (SDH). A očitno so pri njihovi odločitvi pretehtale tudi besede resornega ministra Petra Gašperšiča, saj je ta opozoril na tveganje morebitnega unovčenja državnega poroštva. Verjetnost za to naj bi po oceni virov blizu HSE že presegala 50 odstotkov.

Že letos z izgubo

Četudi je projekt TEŠ 6 že v fazi poizkusnega delovanja, v HSE in TEŠ še vedno niso spisali dokončne različice novega, skupno že šestega investicijskega načrta, ki bi zajemal novo ceno premoga. Novi direktor TEŠ Matjaž Eberlinc je poslancem zatrdil, da se omenjeni načrt pripravlja. V TEŠ bodo sicer že letos poslovali z izgubo, kar je v nasprotju z napovedmi iz prejšnjih investicijskih načrtov. Na slabše poslovanje elektrarne je vplivala za štirinajst odstotkov nižja proizvodnja elektrike od načrtovane, kar je tudi posledica težav z enim od odkopov v Premogovniku Velenje.