Medtem ko so številne nekoč ugledne lesnopredelovalne družbe v zadnjih letih druga za drugo propadale, v vseh slovenskih političnih strankah pa že več let modrujejo, kako bi bilo smiselno izkoristiti z gozdovi poraščen potencial države, je trem slovenskim lesnopredelovalnim družbam z raziskovalnimi projekti uspel veliki met. Od 580 prijavljenih projektov na javnem razpisu evropske komisije SME Instrument v okviru finančne perspektive Horizon 2020 sta bili izbrana dva, pri katerih sodelujejo slovenske družbe.

Pri prvem projektu konzorcij sestavljata žirovski proizvajalec lesenega stavbnega pohištva M Sora in izdelovalec impregnacijskih sredstev za les Silvaprodukt. Pri drugem projektu, ki je prepričal evropsko komisijo, pa v konzorciju z družbami iz tujine sodeluje Melu mizarstvo iz Luč. Izbrani projekti so namenjeni delovanju in raziskavam v malih in srednje velikih podjetjih, pri čemer je najpomembnejše, da se izdelki v prihodnosti začnejo tržiti. Ključni cilj sofinanciranja izbranih projektov je ustvariti evropsko inovacijsko ligo prvakov oziroma elitno skupino podjetij, ki bodo Evropo premikala naprej na globalnem trgu raziskav, rasti in inovacij.

Konzorcij M Sora in Silvaprodukt, v katerem kot podizvajalci med drugimi sodelujejo tudi oddelek za lesarstvo ljubljanske biotehniške fakultete, slovenska družba Kambič in Lesarski grozd, je na razpisu kandidiral in bil izbran za projekt Okno iz termično modificiranega lesa z visoko obstojnim premazom iz voska (Wintherwax). Celotna vrednost projekta znaša 1,85 milijona evrov, pri čemer ga bo EU financirala v višini 70 odstotkov. Po pojasnilih vodje projektov M Sore Aleša Ugovška so okna obdelali z olji in barvami, Silvaprodukt pa jim je dodal posebni vosek na naravni osnovi. S ciljem, da jih testirajo v ekstremnih okoliščinah, bodo okna vgradili v petih različnih državah oziroma mestih, od Madrida do Hannovra. Poleg tega nameravajo izdelati posebno komoro za umetno pospešeno staranje, v kateri bodo okna in fasadni elementi izpostavljeni ekstremnim klimatskim pogojem.

M Sora, ki zaposluje 165 delavcev, je ena od najuspešnejših lesnopredelovalnih družb pri nas. Poleg oken iz termično modificirane smrekovine, s katerim se je družba na lanskoletnem slovenskem forumu inovacij uvrstila v finale, je M Sora na tujih trgih konkurenčna kot proizvajalec drsnih sten, velikih fiksnih elementov, poravnanih linij okenskih elementov in skritih okvirjev. V primerjavi z letom 2013, ko je M Sora dosegla 22 milijonov evrov prihodkov, so se ti lani malenkost zvišali. Lastniška struktura M Sore je razpršena, pri čemer največ, 20 odstotkov delnic, obvladuje Kmetijsko gozdarska zadruga M Sora.

Čeprav je Silvaprodukt bistveno manjša družba od M Sore, gre za visokotehnološko družbo. Na to nakazuje tudi nagrada za najboljšo inovacijo raziskovalne institucije, ki jo je Silvaprodukt na lanskoletnem forumu inovacij prejela skupaj z ljubljansko biotehniško fakulteto. Po besedah direktorja Silvaprodukta Dušana Radoša vosek naravnega izvora, ki so ga razvili po lastnem postopku, lesu zagotovi dodatno vodoodpornost, s čimer podaljšajo življenjsko dobo izdelka. Pri tem je poudaril, da se nihče ne more pohvaliti, da več kot 5000 vzorcev testira na vseh celinah. S pomočjo evropskih sredstev bodo v družbi vosek lahko razvili do te stopnje, da bo namenjen širšemu krogu uporabnikov. Doseženi prihodki so se od leta 2010 do leta 2013, ko so znašali 545.000 evrov, zmanjšali za polovico. Kot je pojasnil Radoš, so prihodki padali predvsem zaradi visokih vlaganj v razvoj, pri čemer so lani njihovo padanje uspeli zaustaviti.

Melu mizarstvo pa je na razpisu evropske komisije sodelovalo v konzorciju s španskim institutom za lesarstvo in eno od nemških družb. Po pojasnilih direktorja Meluja Alojzija Selišnika so Španci, ki so pripravili vse potrebno za evropski projekt, stopili v stik z njimi prek združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS. Skupaj s partnerji konzorcija so iz lesnih materialov razvili ploščo, ki ima protipožarne in protihrupne lastnosti. Ker Melu 90 odstotkov notranjih vrat proda na tujih trgih, se Selišniku zdi ključnega pomena, da bodo v okviru raziskovalnega projekta za svoje izdelke pridobili protipožarni in protihrupni certifikat za vse države EU. Melu mizarstvo, kjer so se z mizarstvom začeli ukvarjati že leta 1933, zaposluje 25 delavcev, lani pa je doseglo okrog 1,7 milijona evrov prihodkov od prodaje (vključno s s. p. Mizarstvo Selišnik Alojzij).