Portoroški hotelski kompleks Metropol bo v prihodnji turistični sezoni očitno posloval pod novim, tujim lastnikom.

Prodaja enega največjih hotelskih kompleksov, ki poleg Metropola vključuje še hotele Roža, Lucija in Barbara, naj bi se po neuradnih informacijah končala že konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta. Skupno so v Hotelih Bernardin pod vodstvom Marka Jazbeca dobili nekaj več kot 30 nezavezujočih ponudb za svoje hotele, v ožji izbor pa naj bi se uvrstilo osem investitorjev. A le tri naj bi zanimal nakup celotnega kompleksa Metropol, ki k prihodkom Hotelov Bernardin letno prispeva okoli osem milijonov evrov oziroma nekaj manj kot četrtino. V nezavezujočih ponudbah naj bi investitorji za celoten kompleks Metropol ponujali med 25 in 30 milijoni evrov, rok za oddajo zavezujočih ponudb pa naj bi se iztekel v začetku prihodnjega meseca. Prodajo bi tako nadzorniki lahko obravnavali že na svoji oktobrski seji.

Podrobnosti za zdaj niso znane, po neuradnih informacijah pa naj bi vsi trije snubci prihajali iz tujine. Med domačimi vlagatelji naj bi bilo sicer največ zanimanja za nekatere manjše hotele. Predvsem hotel Barbara, ki ga v Hotelih Bernardin prodajajo za okoli 1,5 milijona evrov. Toda kot se je izkazalo, bi ločena prodaja Barbare otežila tudi prodajo Metropola. Hoteli Metropol, Barbara, Roža in Lucija so namreč poslovno tesno povezani, saj med drugim gosti Barbare izkoriščajo zemljišča, ki pripadajo hotelu Lucija. Zagotovo pa bi bila Barbara zanimiva za vlagatelja, ki bi mu hkrati uspelo kupiti tudi sosednji hotel Marita. Tega za zdaj še vedno obvladuje celjski poslovnež Darko Zupanc oziroma njegov holding PSZ, vendar je po ocenah poznavalcev le še vprašanje časa, kdaj mu ga bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zarubila. V DUTB so pred kratkim družbo Marita že poskušali prodati na dražbi, vendar so namero tik pred zdajci opustili.

V prodajo kompleksa Metropol so v Hotelih Bernardin dejansko prisiljeni, saj jih zaradi številnih zgrešenih in neekonomičnih poslov z družbami iz skupine NFD bremeni za okoli 50 milijonov evrov finančnih obveznosti. S prodajo Metropola in pripadajočih hotelov bi se torej finančni dolg Hotelov Bernardin prepolovil.

Kompleks Metropol ima okoli 46.000 gostov na leto, ki so lani ustvarili 146.000 nočitev. Po načrtih uprave bi se moralo število nočitev v Metropolu letos povečati za štiri odstotke na 152.000, prihodki pa zvišati na okoli 8,5 milijona evrov. Eden največjih problemov Metropola je predvsem nizka zasedenost sob, ki se giblje pod 50 odstotki, pri čemer pa je zunaj glavne sezone še bistveno nižja. Če bi bodočemu lastniku zasedenost sob uspelo zvišati na med 65 in 70 odstotkov, bi samo na ta račun ustvaril dodatne tri milijone evrov prihodkov, ki bi se zaradi visokih fiksnih stroškov v veliki meri odrazili pri dobičku.