Domači pijačarski holding s sedežem v Laškem, ki je pod patronatom Toneta Turnška in Boška Šrota nastal v začetku tisočletja, bo danes očitno tudi uradno razpadel. Po Fructalu, ki ga je leta 2011 kupil srbski Nektar, naj bi namreč danes novega lastnika dobila tudi Radenska. Po neuradnih informacijah naj bi Pivovarna Laško pogodbo o prodaji te družbe že danes podpisala s češko družbo Kofola in primorsko družino Polič.

Je prodaja sploh smiselna?

A še preden bi Radenska po 14 letih dobila novega večinskega lastnika, bodo posel morali poleg bank upnic potrditi tudi člani nadzornega sveta Pivovarne Laško pod vodstvom Gorana Brankoviča. Ti so še pred tedni predsedniku uprave Pivovarne Laško Dušanu Zorku naložili, naj pred sprejemom odločitve o prodaji Radenske najprej preveri, ali je prodaja te hčerinske družbe sploh smiselna.

Trije od sedmih potencialnih prevzemnikov Pivovarne Laško, ki trenutno že opravljajo skrbne preglede, so namreč poleg pivovarn Laško in Union želeli kupiti tudi Radensko, finančno najbolj zdravo družbo iz laške skupine. Zakaj se je torej Zorko odločil, da še pred končano prodajo večinskega paketa delnic Pivovarne Laško proda Radensko, ostaja nepojasnjeno. V Laškem nam do zaključka redakcije na naša vprašanja niso odgovorili. S prodajo Radenske pa je Zorko nase prevzel tudi odgovornost za morebiten odhod katerega od potencialnih prevzemnikov Pivovarne Laško. Kot smo razkrili, se za nakup Pivovarne Laško potegujejo danski Carlsberg, nizozemski Heineken, investicijska družba Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki ima v lasti Telemach, ter skladi CVC Capital Partners, Bain Capital in Mid Europa Partner.

Zorko je po neuradnih informacijah pogodbo o prodaji Radenske s kupcema uskladil že pred več kot mesecem dni in se na mnenje nadzornikov očitno ni pretirano oziral. Pred dnevi naj bi se v boj za nakup Radenske ponovno želela vključiti tudi Coca-Cola. Ta naj bi Laščanom napovedala, da bo do konca leta oddala novo zavezujočo ponudbo, vendar so v Laškem ocenili, da Američani bodisi niso resni bodisi bodo oddali preslabo ponudbo.

Za tri srca 65 milijonov evrov

Po neuradnih informacijah naj bi Kofola in Skupina P & P (v lasti družine Polič) za Radensko odšteli okoli 65 milijonov evrov. Večji del tega zneska naj bi prispevali Čehi, ki bodo imeli v Radenski večino. Toda le manjši del kupnine bo resnično ostal v Pivovarni Laško. Približno polovica kupnine bo po neuradnih informacijah končala kar v Radenski. Tej bo morala Pivovarna Laško po končani prodaji vrniti 33-milijonsko posojilo, ki ga je najela že pred leti. Nekaj več kot štiri milijone evrov naj bi dobila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nanjo je Nova KBM prenesla svojo terjatev do holdinga Center Naložbe, prek katerega je nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot obvladoval laško skupino. Za vračilo tega posojila je s sedmimi odstotki delnic Radenske jamčila tudi Pivovarna Laško, mariborska banka pa ima že vse od konca leta v rokah tudi pravnomočni sklep o izvršbi in rubežu delnic. Že pred tremi leti so Laščani slabih 12 odstotkov delnic Radenske prenesli tudi na Deželno banko Slovenije, ki ji bo finančna injekcija zagotovo koristila, saj prav v teh dneh tudi sama zbira dodaten kapital.