Trgovine bodo lahko kot trgovce in poslovodje poslej zaposlovale kogarkoli, ne glede na izobrazbo. Trenutno zakonodajo, ki zahteva najmanj četrto stopnjo izobrazbe za trgovca in najmanj peto za poslovodjo, bodo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo namreč spremenili in tovrstne zahteve za opravljanje trgovinske dejavnosti povsem odpravili. Predstavniki trgovskih podjetij deregulacijo pozdravljajo, v sindikatu delavcev trgovine ji nasprotujejo.

Na ministrstvu opozarjajo, da sodi Slovenija med države Evropske unije z največjim številom reguliranih poklicev in dejavnosti, argumentov za regulacijo poklicev v trgovini pa da ni, saj ti ne vplivajo na javno zdravje, red, varnost ali varstvo okolja. Pravilnik, s katerim minister za gospodarstvo predpiše minimalno zahtevano stopnjo izobrazbe za trgovce in poslovodje, bodo zato v skladu s predlogom sprememb zakona o trgovini odpravili. Med argumenti, ki jih ob tem navajajo, so tudi večja mobilnost in fleksibilnost delovne sile ter pospeševanje samozaposlitev v trgovini, težave pa naj bi tovrstne omejitve predstavljale tudi malim družinskim podjetjem. Pomislek, da bi z deregulacijo padla kakovost storitev, so na ministrstvu kot neutemeljen odpravili s pojasnilom, da je konkurenca med trgovci v Sloveniji velika, osveščenost potrošnikov pa hkrati na visoki ravni.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so nad deregulacijo poklica, ki s sabo prinaša tudi pocenitev dela, vse prej kot navdušeni. Kot je pojasnila predsednica sindikata Vesna Stojanovič, predlaganih sprememb zakonodaje še niso obravnavali, so pa izrecno proti popolni deregulaciji poklica. Ob tem je povedala, da so šli deregulaciji naproti že pri sprejemanju kolektivne pogodbe dejavnosti, kjer so zapisali, da se za mesto trgovca zahteva najmanj četrta in za poslovodjo peta stopnja izobrazbe ne izključno trgovske smeri. Stališče do predloga sprememb zakona o trgovini naj bi sicer sprejeli februarja.

Povsem nasprotnega mnenja so trgovci. »Predlog o odpravi izobrazbenih pogojev za opravljanje trgovinske dejavnosti so delodajalci podali že pred časom, saj so ti pogoji delodajalce omejevali pri izbiri kadrov za opravljanje poklica prodajalca in poslovodje. Zato spremembe zakona vsekakor podpiramo,« pravijo v Mercatorju. Kot pravijo, jim bodo spremembe omogočile večjo fleksibilnost pri novih zaposlitvah in pri razporejanju delavcev, ki so v Mercatorju že zaposleni. V družbi Spar Slovenija vpliva odprave izobrazbenih pogojev na njihovo zaposlovanje in poslovanje ne pričakujejo. »Sedanja zakonodaja nam že zagotavlja dovolj fleksibilnosti pri zaposlovanju,« so pojasnili, a hkrati povedali, da se slovenska zakonodaja predvsem prilagaja evropski, kjer tovrstna regulacija poklica ni poznana.

Odprava izobrazbenih pogojev ni edina sprememba zakona. Ob vse večjem številu prodajalcev ob cesti bodo v zakon namreč vnesli zahtevo, da ti pridobijo, če imajo prodajalno v varnostnem pasu javne ceste, za to soglasje upravljalca javnih cest.