Trebanjska skupina Trimo, ki je bila še pred dnevi na robu stečaja, je dobila drugo priložnost. Banke upnice so v kapital pretvorile za nekaj več kot 13 milijonov evrov posojil, še dodatna dva milijona evrov posojil pa so odpisale. Obenem so banke Trimu odobrile za skupno sedem milijonov evrov plačilnih garancij in garancij za dobro izvedbo del, brez katerih v trebanjski družbi le stežka konkurirajo za nove posle.

Kapital Trima se je tako povzpel na okoli 18 milijonov evrov, finančni dolg pa znižal na slabih 30 milijonov evrov oziroma na okoli 40 milijonov evrov na ravni skupine. Na finančno sanacijo so nedvomno čakali tudi dobavitelji Trima. Več kot polovica skupaj okoli 12 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev je že zapadla in prav za poravnavo teh bo v prvi vrsti namenjeno likvidnostno posojilo v višini pet milijonov evrov. Podobno kot so banke odpisale tretjino dolgov, bodo morali po neuradnih informacijah v določen diskont pri plačilu privoliti tudi dobavitelji.

Likvidnostno posojilo bo moral Trimo odplačati do srede leta 2016, nato pa naj bi začel poleg obresti odplačevati tudi glavnico obstoječih posojil. V čim krajšem času bodo v Trimu poskušali prodati tudi poslovno nepotrebne nepremičnine, a večjega izkupička ni pričakovati. Dokapitalizacija, likvidnostno posojilo in sprostitev garancij so sicer le prvi koraki do poslovnega okrevanja Trima, saj bo morala njegova uprava v čim krajšem času ustaviti trend zniževanja prihodkov in zvišati dobičkonosnost poslovanja. Vodenje uprave bo že v kratkem prevzel dosedanji direktor Urse Slovenije Igor Kržan, ki naj bi zaradi uspešne finančne sanacije že dal soglasje za prevzem funkcije predsednika uprave Trima. Lani je matična družba Trimo ustvarila 79 milijonov evrov prihodkov oziroma 20 odstotkov manj kot leta 2011, medtem ko naj bi se prihodki letos znižali na le še okoli 65 milijonov evrov.

Naročil na ključnem programu modularnih fasadnih sistemov Qbiss One imajo v Trimu trenutno dovolj, vendar jih zaradi težav z likvidnostjo niso mogli izpolniti. Po neuradnih ocenah je Trimo samo zaradi težav pri dobavi surovin vsak mesec izgubil od 100.000 do 200.000 evrov dobička. Z odobritvijo likvidnostnega posojila in garancij naj bi se prihodki Trima povzpeli na od sedem do osem milijonov evrov na mesec.

Finančna sanacija Trima bo bankam zagotovo olajšala prodajo večinskega deleža, a višje kupnine si banke ne morejo obetati, saj je večje pozitivne učinke finančnega prestrukturiranja pričakovati šele v prihodnjem letu. Za vodenje prodajnih postopkov so banke že pred meseci izbrale NLB, ki naj bi že zbrala nezavezujoče ponudbe, nekateri investitorji pa naj bi v Trimu že opravljali skrbni pregled. V NLB prodajnih postopkov ne komentirajo, v zadnjem času pa se je za nakup Trima še najresneje zanimal irski Kingspan. Toda Irci so namesto celotnega Trima lani želeli kupiti le njegovo zdravo jedro in ključno premoženje, kar pa je bilo za banke nesprejemljivo. To bi pomenilo, da bi se proizvodnja skoraj zagotovo preselila iz Slovenije, Trimo pa bi brez omembe vrednega premoženja končal v stečaju.