Hršak je v državnem zboru danes novinarjem povedal, da se je o možnostih za Tet pozanimal pri »kompetentnih ljudeh«. Tet ima dovoljenje za obratovanje do leta 2020 in bi lahko v tem obdobju služil kot hladna rezerva za primere izpadov katere koli druge elektrarne. Energent bi bil premog.

Lahko bi ohranili okoli 60 zaposlitev

V tem primeru bi po ocenah poslanca lahko ohranili okoli 60 zaposlitev. Sicer pa se skozi postopek redne likvidacije »še marsikaj da narediti, možne so tudi prezaposlitve«, je pojasnil Hršak. Za delavce bi tako lahko nekaj upanja ponujale prezaposlitve v energetskem sektorju, čeprav za vse verjetno novih delovnih mest ne bo.

Na vprašanje, kakšni bi bili stroški hladne rezerve, je Hršak odgovoril, da bi določeni stroški vsekakor nastali. Vendar pa je opozoril tudi, da ni jasno, kakšni so stroški likvidacije, državo pa bi stali tudi delavci, ki bi pristali na zavodu za zaposlovanje. »Resen gospodarstvenik, kot je država, mora najprej narediti izračune, kaj pomeni ena ali druga varianta,« je poudaril.

Sicer pa po mnenju poslanca DeSUS država ne bi smela gledati zgolj na ceno energije. Paziti bi morala tudi na svojo energetsko neodvisnost. »Energija je trenutno poceni, a ko si odvisen, te lahko izsiljujejo,« je opozoril. Sicer pa bo stranka DeSUS pred nadaljnjimi odločitvami počakala na današnja Cerarjeva pojasnila.

Možnost hladne rezerve

Han bo medtem Cerarja danes pozval k iskanju rešitev, ki bi »sago« s Tetom končale v prid delavcev in delavk ter v prid objekta, ki že desetletja stoji v Trbovljah. »Ni nujno, da se bo v postopku likvidacije objekt podrl, ampak lahko likvidacijski upravitelj vendarle določene segmente v družbi oživi in tam nekaj še nastane,« je optimističen.

Han med drugim izpostavlja možnost plinske variante ali hladne rezerve. Kot priznava, ni strokovnjak za energetiko, vendar pa je na podlagi informacij prepričan, da se »nekaj še lahko naredi«. »Mislim, da je lahko v tem objektu zaposlenih najmanj 80 ljudi,« je poudaril.

Cerar tudi po mnenju Hana današnji večerni sestanek z zasavskimi poslanci sklicuje zelo pozno. »Upam, da smo vsi odgovorni in se borimo za vsako delovno mesto v državi, še posebej v Zasavju, ki je v tem trenutku res v hudih škripcih,« je zaključil.