V Termah Maribor se bodo po vsega dveh letih lastniške karte znova premešale. Namesto skrivnostnih ruskih investitorjev, ki se skrivajo za zapleteno mrežo podjetij iz različnih davčnih oaz, bo eno največjih slovenskih turističnih družb prevzel ruski energetski gigant Gazprom.

Toda Gazpromova hčerinska družba Factoring Finance ne bo vstopila neposredno v lastništvo mariborskih term, temveč bo prevzela lastniški nadzor nad družbo Platanus, uradno lastnico Term Maribor. »Posel je že sklenjen. Dokapitalizacija je bila na skupščini Platanusa že potrjena, zdaj pa mora sodišče izdati le še sklep in spremembe vpisati v sodni register,« nam je povedal mariborski odvetnik Matjaž Kirbiš, zastopnik skrivnostnih lastnikov mariborskih term. Dodal je še, bo Gazpromova hčerinska družba v kapital Platanusa pretvorila vseh 25 milijonov evrov terjatev in v tej družbi pridobila 70-odstotni lastniški delež.

Dejansko bo Gazprom obvladoval še nekoliko večji delež. Pred dnevi sta namreč podjetji Easterland Partners in Intelco Group, ki domujeta na Britanskih Deviških otokih oziroma v Belizeju, del svojega lastništva neodplačno prenesli na Platanus. Po dokončnem vstopu Gazproma bosta imeli torej dosedanji skrivnostni lastnici Platanusa manj kot 20-odstotni delež in torej ne bosta imeli nikakršnega vpliva na poslovanje.

Gazprom vstopa v Terme Maribor prav v času, ko ima zaradi sankcij zoper Rusijo otežen dostop do svetovnih finančnih trgov. Upočasnjen je tudi projekt izgradnje plinovoda Južni tok, prek katerega želi ruska skupina pri izvozu zemeljskega plina obiti Ukrajino. Kirbiš zatrjuje, da je Gazprom že od samega začetka financiral prevzem Term Maribor. Toda treba je opozoriti na dve neskladji s to razlago. V lastništvo Platanusa bo vstopila družba, ki je znotraj ruske skupine zadolžena za izterjavo terjatev. Poleg tega je imel Platanus še konec lanskega leta najetih za nekaj manj kot tri milijone evrov posojil pri Sberbank, preostanek pa so predstavljala posojila njegovih dveh off-shore lastnic. Ti sta morali na zahtevo Sberbank v kapital Platanusa že lani pretvoriti za skupno tri milijone evrov posojil. Skupno pol milijona evrov za plačilo obresti in dela glavnice posojil pa so morale lani Platanusu zagotoviti kar Terme Maribor, ki so za posojilo Sberbank zastavile hotel Piramida.

Kdo so dejanski lastniki podjetij Easterland Partners in Intelco Group, tudi dve leti po končanem prevzemu Term Maribor ni znano. »Ko bo za to dozorel čas, se bodo lastniki razkrili in predstavili svoje načrte,« je že leta 2012 zatrjeval ruski odvetnik in uradni direktor Platanusa Oleg Derkach. Ta je doslej za zastopanje pri večini poslov pooblastil Kirbiša, ki je obe lastnici iz davčnih oaz zastopal tudi na zadnji skupščini Platanusa.

Potem ko je Platanus prevzel Terme Maribor, se je poslovanje mariborske turistične družbe začelo pospešeno slabšati. Zadnji dve leti Terme Maribor poslujejo z izgubo, od leta 2011 pa so se jim prihodki znižali za 15 odstotkov, na nekaj več kot 36 milijonov evrov. Samo lani se je število nočitev znižalo za skoraj petino, na le še nekaj manj kot 90.000. Prihodnje leto si v Termah Maribor lahko obetajo vnovično rast števila gostov, saj v prihodnjih dneh prevzemajo v upravljanje hotele propadlega Športnega centra Pohorje. Terme Maribor s turistično dejavnostjo ustvarijo le 7,4 milijona evrov oziroma dobrih 20 odstotkov celotnih prihodkov, preostanek pa prispeva prodaja v petih mejnih prodajalnah Travel shop.