V Telekomu Slovenije so manj kot mesec dni pred rokom, do katerega morajo zainteresirani kupci oddati zavezujoče ponudbe za nakup večinskega državnega deleža, objavili enega najslabših poslovnih rezultatov v zgodovini.

Ob pričakovanem manjšem upadu prihodkov od prodaje je bil denarni tok iz poslovanja (EBITDA) v lanskem letu skoraj tretjino nižji od tistega iz leta 2013. Znašal je okoli 170 milijonov evrov, kar je daleč od optimističnih načrtov. Najbolj so v Telekomu zgrešili pri napovedi dosega višine čistega dobička. Namesto 63 milijonov evrov je bil ta komajda pozitiven. Za lani je znašal 1,6 milijona evrov.

V drugi polovici minulega leta je kazalo drugače, saj so bili v Telekomu na dobri poti proti dosegi načrtov, ki pa jih je prekrižal sporazum s Simobilom. Ta je umaknil 283 milijonov evrov vredno tožbo, ki jo je vložil proti Telekomu zaradi njegove domnevne zlorabe pri prodaji paketov Itak Džabest. Z dogovorom, ki obenem ureja nekatera druga odprta vprašanja, bo imel Telekom kar okoli 30 milijonov evrov dodatnih stroškov, za kolikor je moral pred koncem leta oblikovati rezervacij. Te pa so odpihnile skoraj ves dobiček družbe. Že pred tem so ga oklestili nekateri drugi izredni dogodki.

Na slabše rezultate, ki napovedujejo nižje dividende, so se delničarji negativno odzvali, saj je bila Telekomova delnica edina v prvi kotaciji Ljubljanske borze, ki je med včerajšnjim trgovanjem izgubila vrednost, in sicer dober odstotek. Kljub temu bo sporazum s Simobilom pozitivno vplival na postopek privatizacije in pričakovani izkupiček za proračun, kar dodatno potrjuje, da je trenutno vse podrejeno uspešnemu in ugodnemu zaključku prodaje.

Ko se bosta Deutsche Telekom in sklad Cinven, ki naj bi edina ostala v boju za prevzem Telekoma, odločala o tem, kolikšno ponudbo bosta oddala, bosta brez dvoma upoštevala odprte tožbene zahtevke. Ti namreč podobno kot zadolženost znižujejo vrednost družbe in s tem višino ponudb. Čeprav je Telekom prepričan o neutemeljenosti tožb, kar se vidi v pomanjkanju rezervacij, zainteresirani kupci običajno sami s pomočjo pravnikov ocenijo razpon pričakovanih stroškov za tožbe. Nato pa se morajo odločiti, koliko so pripravljeni tvegati pri oddaji ponudbe. Delo so jim olajšali kar v Telekomu. Ko se je začel prodajni postopek, so imeli namreč odprtih za kar okoli 600 milijonov evrov tožbenih zahtevkov, do danes pa so se ti znižali za polovico.

»Kupce zanima zmanjševanje števila zaposlenih,« je včeraj predsednik uprave Telekoma Rudi Skobe pojasnil del ozadja razgovorov z vodstvom zainteresiranih vlagateljev. Dejal je, da nameravajo letos zmanjšati število zaposlenih v matični družbi v Sloveniji za 230, prihodnje leto pa še za 225. Za ta namen so oblikovali dodatnih sedem milijonov evrov rezervacij. To nakazuje, da se v Telekomu že pripravljajo na odpuščanja. Po naših informacijah bi se lahko že sredi marca začeli postopki priprave programa presežnih zaposlenih, kar bi lahko pripeljalo do konflikta s sindikati.