Prodaja deleža je skladna s sprejetim poslovnim načrtom skupine

Gibraltarska vlada, ki je že lastnica 50-odstotnega deleža Gibtelecoma, je imela kot družbenik pri nakupu deleža predkupno pravico.

Prodaja deleža v Gibtelecomu je skladna s sprejetim poslovnim načrtom skupine Telekom Slovenije za leto 2014 ter s strateškim poslovnim načrtom skupine za obdobje 2014-2018, so še sporočili iz družbe. Telekoma Slovenije je delež v Gibtelecomu kupil leta 2007, in sicer od ameriške družbe Verizon International, zanj pa je odštel 36,8 milijona evrov.

Nakup v času intenzivne širitve na druge trge

Največji slovenski telekomunikacijski operater je omenjeno gibraltarsko družbo kupil v času intenzivne širitve na druge trge, s poudarkom na trgih jugovzhodne Evrope. "Gibtelecom je uspešna, moderna družba, ki se lahko z našim znanjem in izkušnjami še razvija," je ob nakupu dejal tedanji predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj.

Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti in se trenutno nahaja v postopku privatizacije, pa je zdaj v fazi odprodaje nekaterih naložb.

Prejšnji mesec se je z družbo Telekom Austria dogovoril za združitev podružnic v Makedoniji z opcijo izstopa iz lastništva v roku treh let, konec lanskega leta pa je dokončno prodal tudi albansko družbo Primo Communications.