Telekom Slovenije in Telekom Austria, od nekdaj velika konkurenta na slovenskem trgu, sta se odločila, da bosta združila sile v Makedoniji in skupaj nastopila proti največjemu operaterju, ki ga obvladuje Deutsche Telekom.

Družbi sta se tako že dogovorili za združitev svojih hčerinskih operaterjev One in Vip, ki se trenutno borita za položaj drugega na visokozasičenem makedonskem trgu telekomunikacij. Celoten posel bo končan po opravljenem poglobljenem skrbnem pregledu Telekomove družbe One, ki bo predvidoma končan novembra, tako da se zaključek posla načrtuje v prvem četrtletju leta 2015.

Novonastala skupna družba bo precej lažje konkurirala nemškemu velikanu, ki v Makedoniji ustvari nepredstavljivih 200 milijonov evrov prihodkov na leto. Njegovih je namreč več kot 62 odstotkov trga fiksne telefonije, kljub veliki konkurenci na področju mobilne telefonije pa je pri nemškem operaterju T-Mobile še vedno kar 47 odstotkov vseh uporabnikov. S 43,7 odstotka prevladuje tudi pri širokopasovnem dostopu, nič drugače pa ni niti pri ponudbi donosnih televizijskih storitev. Njegovih je več kot 26 odstotkov vseh uporabnikov, preostanek makedonskega trga pa so si razdelili Telekabel (Robi), One in Vip.

Še pred tem bosta morala Telekom Slovenije in Telekom Austria pridobiti soglasje tamkajšnjega regulatorja, kar pa po mnenju vpletenih očitno ne bo predstavljalo večjih težav. Kljub vsemu velja opozoriti, da bo povezovanje pripeljalo do tega, da bosta na mobilnem trgu kot infrastrukturna konkurenta obstajali le še slovensko-avstrijsko in nemško podjetje, ki si bosta enakovredno delili trg. Na njem sicer deluje tudi virtualni operater Albafonee, ki pa ima vsega 1,24-odstotni tržni delež.

Telekom Slovenije, ki ga vodi Rudi Skobe, je imel v Makedoniji konec lanskega leta okoli 528.000 mobilnih uporabnikov in 640.000 uporabnikov v vseh segmentih storitev. Ob tem je lani ustvaril 75,5 milijona evrov prihodkov in 14,4 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Na drugi strani je imel Vip približno 630.000 uporabnikov, s poslovanjem v Makedoniji pa je lani ustvaril slabih 65 milijonov evrov prihodkov in 14,7 milijona evrov EBITDA.

Čeprav slovenski One ustvarja višje prihodke in dosega podobno raven EBITDA od avstrijskega Vipa, si partnerja očitno ne bosta enakovredno razdelila lastništva skupne družbe. Telekom Slovenije bo namreč v njej pridobil zgolj manjšinski, 45-odstotni lastniški delež. Zakaj bo do tega prišlo in ali bo v celoten posel vključena kakšna denarna odpravnina, za zdaj ni znano. Telekom Austria je sicer sredi lanskega leta prešel v last mehiškega milijarderja in industrialca Carlosa Slima.

Telekom Slovenije, ki je globoko v procesu privatizacije, se bo s tem vnaprej rešil tudi morebitnih težav, do katerih bi prišlo v primeru prodaje večinskega državnega deleža Deutsche Telekomu. Pogodba z avstrijskim telekomom namreč vključuje nakupno in prodajno opcijo za izstop iz skupne makedonske družbe v roku treh let po zaključku združitve. Kot je znano, je nemški telekom eden od favoritov za prevzem slovenskega. Če bi mu to uspelo, bi moral odprodati One, ob prisilni prodaji pa bi bil tudi pričakovani izkupiček neprimerno nižji.