Jože Visintin, nekdanji prvi mož logističnega podjetja Fersped, se bo moral zagovarjati na sodišču. Slovenske železnice (SŽ) so se kot edine lastnice Ferspeda na nedavni skupščini delničarjev namreč odločile, da mu za vodenje družbe med 1. januarjem in 15. julijem lanskega leta ne podelijo razrešnice, za nameček pa so napovedale še vložitev tožbe za povrnitev škode, ki naj bi nastala s sklenitvijo posojilnih pogodb z družbami Ferport, Mercata in Gesa.

Fersped je pred leti odobril za skupno več kot en milijon evrov posojil omenjenim družbam, ki so medtem končale v različnih insolvenčnih postopkih. Najprej je bil tako primoran odpisati 330.000 evrov polmilijonskega posojila podjetju Gesa, ki je bilo v lasti korejskega državljana Kim Dae Sunga in je v letu 2010 končalo v stečaju. Čeprav naj bi bilo posojilo zavarovano z nepremičnino, je po zadnjih razpoložljivih informacijah Fersped iz stečajne mase za zdaj prejel le 25.000 evrov. Leta 2012 je zaradi začetih stečajnih postopkov v celoti odpisal še 584.000 evrov posojil družbama Mercata (480.000 evrov), ki je še leta 2012 obvladovala 48,5-odstotni lastniški delež Ferspeda, in Ferport (104.321 evrov), ki jo je obvladoval skupaj z Mercato.

Fersped, ki so ga SŽ rešile pred stečajem, še vedno plačuje ceno preteklih napak. Lani je ustvaril le še 18,4 milijona evrov prihodkov, kar je 6,5 milijona evrov manj kot leta 2010. Izguba je po katastrofalnem letu 2012, ko so 4,5 milijona evrov visoki odpisi – tudi posojil zgoraj omenjenih družb – prinesli 6,23 milijona evrov visoko izgubo, padla na skoraj en milijon evrov. Dodana vrednost na zaposlenega je kljub povprečno desetim zaposlenim manj (97) na letni ravni padla za skoraj 2000 evrov na 23.100 evrov.

V okviru reševanja družbe so se SŽ odločile tudi za njeno preoblikovanje in s tem nižje stroške. Odločile so, da bodo Fersped preoblikovale iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, ki bo imela s SŽ sklenjeno pogodbo o obvladovanju. Nadzorni svet, ki so ga sestavljali predsednik Milan Jelenc, njegov namestnik Ivo Kete, Robert Rožič, Melita Rozman Dacar in Vesna Pezdirc, bo po vpisu v sodni register ukinjen. Vodenje preoblikovane družbe pa bo prevzel lani imenovan direktor Ferspeda Tomaž Martin Jamnik. jb