Srbska vlada bo naredila vse, da bi preprečila, da bi kateri od 1328 delavcev največje srbske tekstilne družbe Aha Mura Prvi maj iz Pirota izgubil zaposlitev. To so sklenili na srbskem gospodarskem ministrstvu, je pojasnil predsednik združenja svobodnih in neodvisnih sindikatov Prvega maja Pirot Vladan Marinković. Njen bridki konec bo skušala preprečiti tudi nemška modna hiša Hugo Boss, ki je tradicionalno ključni partner Mure. Nemci so nova naročila Aha Muri v Murski Soboti pogojevali s stabilizacijo razmer v Srbiji.

Na ministrstvu za gospodarstvo v Srbiji so pojasnili, da so vodstvo pirotske družbe pozvali, naj vloži več napora pri iskanju rešitve, zaposlene pa, naj ne zaustavljajo proizvodnje. O težavah družbe naj bi se po poročanju srbskih medijev tamkajšnji premier Aleksandar Vučić pred dnevi pogovarjal tudi z našim predsednikom Borutom Pahorjem. Toda v njegovem kabinetu so pojasnili, da o konkretnih poslih ni bilo govora, sogovornika sta se pogovarjala o krepitvi odnosov med državama.

Največja srbska tekstilna družba je sicer postala del Skupine Aha leta 2012. Za zaposlitev 1328 delavcev v Prvem maju za obdobje najmanj treh let je Aha Mura v Srbiji prejela 6,64 milijona evrov subvencij. Ob tem je morala predložiti tudi bančno garancijo. To je po naših informacijah izdala ruska Sberbank. Ob nakupu se je Aha Mura obvezala, da bo v družbo vložila 11 milijonov evrov. Po pojasnilih sindikalista Marinkovića je do zdaj v Pirotu vsaj sodeč po papirni dokumentaciji vložila štiri milijone evrov. Plače zamujajo že nekaj mesecev, tako kot v Sloveniji pred stečajem Aha Mure pa ima srbska družba težave s plačilom obveznosti davkariji. Zaradi unovčenja menice treh slovenskih bank je imela srbska Mura pred dnevi blokirane račune, na koncu pa je bil sklenjen dogovor o podaljšanju plačila obveznosti.

Po predlogu stečajnega upravitelja Steva Radovanovića je murskosoboško okrožno sodišče včeraj dovolilo, da lahka Aha Mura nadaljuje s poslovanjem tudi v stečaju. Skoraj 30 Murinih kupcev je Radovanoviću potrdilo, da bodo v primeru proizvodnje in odprem kolekcij v želenih rokih ter doseganju pričakovanih zmogljivosti tudi v prihodnje sodelovali z murskosoboško družbo. V prenovljenem poslovnem modelu bo Aha Mura med drugim znižala delež dodelavnih poslov in zvišala obseg razvoja in dodatnih storitev za kupce. Po projekciji prihodkov na podlagi sklenjenih pogodb oziroma ponudb naj bi do konca letošnjega leta Aha Mura dosegla še 3,68 milijona evrov prihodkov od prodaje, čisti poslovni izid pa naj bi znašal 35 tisoč evrov. Za doseganje načrtovane realizacije namerava Radovanović poleg 437 delavcev zaposliti še od 90 do 100 delavcev. sm