"Študentsko delo se ohranja, ker je pomemben socialni korektiv. Mladim pa omogoča tudi prvi stik s trgom dela in delodajalcem," je na današnji novinarski konferenci dejal generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar.

Po njegovih besedah je pomembno, da se ohranja fleksibilnost študentskega dela. Z novo ureditvijo pa odpravljajo to, da študentsko delo ne bi prinašalo nobenih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je opozoril. Študentsko delo pa tudi v prihodnje po navedbah ministrstva ostaja ena od najcenejših oblik na trgu dela.

Osnovni mehanizmi študentskega dela ostajajo enaki, pojasnjujejo na ministrstvu. Tudi v prihodnje bo potekalo preko študentskih servisov na podlagi napotnice brez dodatnih administrativnih bremen.

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga bodo od študentskega dela morali plačati študentje, bo obračunan po stopnji 15,5 odstotka, prispevek delodajalca pa po stopnji 8,85 odstotka.

Celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce se bo z zdajšnjih 30,38 odstotka s 1. februarjem dvignila na 33,74 odstotka. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, delodajalec za plačilo 100 evrov danes plača 130 evrov, po novem pa bo 133 evrov. Študent bo namesto celotnih 100 evrov, kot velja zdaj, dobil neto 85 evrov, a bo imel pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Delodajalec bo od študentskega dela plačal tudi prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53 odstotka ter prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka.

Od študentskega dela bo treba plačati koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov in dodatno koncesijsko dajatev v višini dveh odstotkov. Od omenjene koncesijske dajatve v višini 16 odstotkov gre 8,4 odstotne točke za proračunski sklad ministrstva, 3,8 za Študentsko organizacijo Slovenije in 3,8 za posrednike dela študentom.