»Do stečaja premogovnika sta zgolj dva koraka. Bojim se, da dogodki, ki bodo sledili, ne bodo prav prijetni in prijazni ne za Šaleško dolino ne za HSE,« je na včerajšnji izredni seji županov in svetnikov treh šaleških občin, Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, napovedal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Popoldne je že »zbiral« denar za Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ). Večinski, 51-odstotni delež v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi je namreč prepustil Gen energiji, ki bo HSE skupaj s hčerinsko družbo Savske elektrarne Ljubljana v zameno plačala 96 milijonov evrov. Da je glavna prioriteta HSE zagotavljanje finančnih virov za dokončanje naložbe v TEŠ 6, v holdingu ne skrivajo.

Košorok je zbranim v Velenju pojasnil, da so ukrepi, predvsem prestrukturiranje in znižanje stroškov premogovnika na vseh segmentih, neizbežni in da se bo morala racionalizacija dotakniti tudi socialne varnosti zaposlenih. Ti so včeraj nadaljevali stavko, začeto v noči s ponedeljka na torek, pogajanja pa še niso končana. Danes naj bi se jih udeležil tudi Košorok. »Poseg v plače in vse, kar iz njih izhaja, je nujen. Narejena je bila vrsta scenarijev, kako izboljšati poslovanje družbe, in nekateri ukrepi se že izvajajo, a stroški dela še vedno predstavljajo približno 60 do 65 odstotkov vseh stroškov,« je pred župani razlagal prvi mož HSE, ki mu premogovnik že zdaj dolguje 16 milijonov evrov.

Rudarji zahtevajo za svoje pošteno delo 500 metrov pod zemljo ustrezno plačilo in od zahtev ne odstopajo, je povedal predsednik sindikata premogovnika Ferdinand Žerak, ki mu je prikimal tudi predstavnik stavkajočih Aleksander Kavčnik. Včeraj je stavkalo okoli 1400 zaposlenih, ki na dodatno nižanje plač ne pristajajo, četudi so vedno bolj pritisnjeni ob zid.

Kot smo poročali včeraj, se dolgoletna simbioza med Premogovnikom Velenje in TEŠ počasi podira. Rudarji namreč zahtevajo zvišanje cene za premog, ki ga prodaja TEŠ, medtem ko temelji ekonomičnost TEŠ 6 še na nižji ceni, kot jo v Šoštanju trenutno za premog plačujejo premogovniku. Rudarji želijo, spomnimo, da se sedanja cena 2,45 evra za gigadžul poviša na 3,25 evra, TEŠ 6 pa je vzdržan pri obljubljeni ceni 2,25 evra. Direktor TEŠ Peter Dermol je opozoril, da brez medsebojne pomoči obeh družb ne bo šlo. Če bi ceno res zvišali na 3,25 evra, bi to pomenilo za 30 milijonov evrov višje stroške TEŠ, kar bi ga uničilo, kasneje pa potopilo še premogovnik. Kakšno rešitev bodo našli v Velenju in Šoštanju, ni jasno, je pa tudi predsednik uprave premogovnika Ivan Pohorec poudaril, da s to ceno premogovnik ne bo mogel preživeti. »Za pet odstotkov se je zaradi seizmičnih dogodkov zmanjšala tudi proizvodnja premoga, na kar se ne da vplivati, saj je zagotavljanje varnosti zaposlenih na prvem mestu,« je dejal in dodal, da se prestrukturiranje skupine že izvaja, a nujni so še dodatni ukrepi.

Razprava ni minila brez političnih vložkov. Župan Velenja Bojan Kontič (SD) je pripomnil, da je bila cena premoga določena za blok šest in ne za blok pet in druge ter da se ne v TEŠ ne v premogovniku ni naredilo nič brez soglasja HSE. Velenjski podžupan in nekdanji direktor premogovnika Franc Žerdin je pripomnil, da je bil HSE ustanovljen z namenom, da za podjetja, ki ga sestavljajo, čim bolj uspešno prodaja elektriko, vodi inženiring pri izvedbi naložb in optimizira proizvodnjo, tako da bodo podjetja dosegala čim boljši poslovni izid. »Žal se danes v resnici dogaja nekaj povsem drugega,« je dodal.

Sveti vseh občin so podprli stavkajoče rudarje v zahtevah o spoštovanju kolektivne pogodbe, ureditvi cene premoga in o ureditvi razmer znotraj HSE. »Blok 6 bo kot gorivo uporabljal domači lignit, ki ga izkopava Premogovnik Velenje v neposredni bližini. Na tak način se ohranjajo energetska lokacija v Šaleški dolini kot tudi delovna mesta, vezana na premogovnik in termoelektrarno,« so med drugim sklenili svetniki in župani. Ob tem ne gre prezreti, da so ti vseskozi podpirali tudi vsakokratno vodstvo energetskih družb, prav posli iz njihovih časov pa so v veliki meri krivi za težave, v kateri se danes nahajata tako TEŠ kot premogovnik.