Zainteresirani vlagatelji morajo dopis, v katerem bodo izkazali interes za nakup določenega podjetja, po navadni ali elektronski pošti ali neposredno na sedež agencije za privatizacijo oddati do 15. septembra.

Na seznamu tudi Priboj in Galenika

Agencija za privatizacijo bo v 45 dneh po izteku roka za oddajo pisem z izkazom interesa ministrstvu za gospodarstvo predložila predloge modelov in metod privatizacije za vsako podjetje posebej.

Na podlagi predloga agencije bodo izdali odlok o modelu in metodi privatizacije, začetni ceni in ukrepih za pripravo podjetij na postopek prodaje.

Na seznamu za privatizacijo so nekoč velika srbska podjetja, med drugim kmetijsko podjetje Beograd, avtomobilsko podjetje Priboj in farmacevtska družba Galenika. Koliko bi lahko Beograd zanje iztržil, Beta ne navaja.

Javni poziv ne velja za podjetja, ki zaposlujejo invalide, in podjetja iz obrambne industrije, ki so v skladu z zakonom o privatizaciji iz tega postopka trenutno izvzeti.

Privatizacija preostalih več kot 580 državnih in družbenih podjetij

Srbski parlament je v začetku avgusta sprejel zakon o privatizaciji, ki predvideva privatizacijo preostalih več kot 580 državnih in družbenih podjetij v Srbiji, ki zaposlujejo okoli 100.000 zaposlenih.

Nekatera podjetja, ki jih želijo prodati, so proizvodnjo ustavila že pred leti, v več primerih pa gre dejansko le še za prazne proizvodne hale. Veliko podjetij, ki so na seznamu, je sicer v procesu prestrukturiranja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Predvideni so štirje modeli privatizacije: prodaja kapitala, strateško partnerstvo, prodaja premoženja ter prenos kapitala brez nadomestila zaposlenim ali strateškemu partnerju. Med metodami privatizacije zakon predvideva javno zbiranje ponudb in javni razpis. Predvideva tri ukrepe - finančno konsolidacijo, odpis dolga ter preoblikovanje dolga.