Blejski Sportini, največjemu trgovcu s tekstilom v državi, se bo očitno uspelo rešiti pred stečajem. Potem ko so zaprli več nedonosnih trgovin, zmanjšali število zaposlenih in zalog, maloprodajo oblačil blagovne znamke Orsay pa prodali novemu distributerju, jim je lani dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) uspelo zvišati za 100 odstotkov. Podvojitev dobička načrtujejo tudi v letošnjem letu, čeprav se okrevanje potrošnje na njihovi prodaji za zdaj še ni odrazilo.

Banke so od Bajrovića v zameno za dolgoročni reprogram posojil zahtevale vplačilo deset milijonov evrov kapitala in prenos vseh njegovih podjetij pod okrilje blejske družbe. Sporazum o finančnem prestrukturiranju, ki predvideva podaljšanje skupno okoli 60 milijonov evrov posojil do leta 2023, je Bajrović z bankami sklenil že lanskega novembra. Toda dogovor še vedno ni pravnomočen, dokapitalizacija pa ni vpisana v sodni register. V več kot dveh mesecih kranjskemu okrožnemu sodišču sporazuma namreč še vedno ni uspelo vročiti vsem bankam upnicam. »Postopek vročitve je še v teku in pričakujemo, da bo kmalu zaključen,« pojasnjujejo v Sportini.

Katera od bank zavlačuje s sprejemom sodnih pošiljk, ni znano. Podaljšanju posojil pa je bila doslej izrazito nenaklonjena predvsem Hypo banka. Toda ker so sporazum o finančnem prestrukturiranju podprli upniki z več kot 75 odstotki vseh finančnih terjatev, bo dogovor avtomatično veljal tudi za Hypo. Kapital Sportine namerava Bajrović sicer zvišati tudi s stvarnim vložkom oziroma s prenosom preostalih podjetij na Balkanu na krovno družbo. Po dostopnih podatkih sta v lasti njegovega ciprskega holdinga Sibelius Sonic še vedno beograjska in zagrebška Sportina, ki skupno ustvarita okoli 40 milijonov evrov letnih prihodkov in zaposlujeta med 600 in 700 ljudi. Kako je lani poslovala Skupina Sportina Bled, v družbi ne razkrivajo, saj da so »konsolidirani podatki o poslovanju poslovna skrivnost in jih še ne objavljajo«. Po podatkih na njihovi spletni strani imajo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, BiH, Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in na Kosovu skupno več kot 290 trgovin, vendar pa trgovine Orsay in Tom Taylor zgolj upravljajo.