Razkrivamo povezave med prisilno upraviteljico Nivoja Darjo Erceg in enim od upnikov celjske družbe, podjetjem Brani. To je lani septembra, pol leta pred začetkom prisilne poravnave Nivoja, družbi z izvršbo zaseglo za milijon evrov tovornih in drugih vozil, čeprav je bil njihov dejanski lastnik Hypo Leasing. S tem manevrom je podjetju uspelo prehiteti preostale upnike Nivoja. Niti lastniške in poslovne mreže podjetja Brani vodijo do Petra Kodermaca, širši javnosti manj znanega poslovneža iz Logatca. Temu je pred leti uspel sanjski posel s poceni odkupom terjatve do Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG). Njegov nadzorni svet je takrat vodila Darja Erceg.

Začetek zgodbe, ki nakazuje, da so se okrog nekaterih družb v stečajih ali prisilnih poravnavah v zadnjih letih spletle hobotnice podjetij, ki dobro služijo z odkupi terjatev in drugimi posli, sega v lansko poletje. Celjski Nivo, ki ga upravljalsko in lastniško obvladuje Danilo Senič, se je že takrat ubadal s težavami. Družbi je primanjkovalo likvidnostnih sredstev, imela je blokirane račune, zaposlene in posle pa je prelagala na obvodna podjetja. Hrbet so ji obrnili tudi v Hypo Leasingu. Ta je po naših podatkih konec avgusta zaradi neplačevanja razdrl pogodbo o lizingu okoli 40 tovornih, dostavnih in drugih gospodarskih vozil, ki jo je pred leti sklenil z Nivojem.

Mreža najsrečnejšega upnika

A v Hypu teh vozil od takrat še niso videli. Že dva tedna pozneje je namreč na okrajno sodišče v Celju prispela zahteva za izvršbo. Vložilo jo je podjetje Brani, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Izkazalo se je, da je podjetje, ki je v zadnjih dveh letih skupaj ustvarilo le za okoli 70.000 evrov prihodkov, eden večjih upnikov Nivoja. Ta mu je dolgoval kar milijon evrov. Z izvršbo mu je nato uspelo priti do zajetnega dela premoženja. Podjetje je namreč Nivoju zarubilo kar vozila v lasti Hypo Leasinga.

Podjetje Brani je tako čez noč postalo bržčas najbolje poplačan upnik Nivoja. Vsi drugi – krovna družba Nivo je imela na zadnji dan lanskega leta za okoli 30 milijonov evrov dolgov do bank, dobaviteljev in podizvajalcev – so se morali postaviti v vrsto v prisilni poravnavi. Vodi jo Darja Erceg. Povezave podjetja Brani vodijo tudi do nje. Lastnik Branija je podjetje Golf Market. Tega je konec lanskega avgusta, torej slab mesec dni pred sporno izvršbo, kupil Ivo Tratnik, podjetnik, ki je bil še pred meseci poslovno tesno povezan s Petrom Kodermacem. Do februarja je namreč zastopal družbo Valentis Pharmaceuticals, ki se ukvarja s prodajo zdravil, v tem času pa je bil njen edini lastnik Kodermac. Slednji je zatrdil, da s podjetjem Brani ni ne lastniško ne poslovno povezan. »Gospoda Tratnika poznam iz ene popolnoma druge zgodbe,« nam je dejal Kodermac. Tratnika nam ni uspelo priklicati. Toda tu se klopčič povezav šele dobro začne. Tratnik je podjetje Brani pred tem kupil od družbe Vinag 1847, ustanovljene zato, da bi na pogorišču mariborskega Vinaga tržila njegova vina. Od maja lani je večinski družbenik Vinaga 1847 podjetje IBN-JT, ki ga je pred leti lastniško obvladoval Kodermac. Edini lastnik IBN-JT danes domuje v Gibraltarju, na istem naslovu kot tamkajšnje podjetje Naval Spycom, edini lastnik istoimenskega slovenskega podjetja, ki ga zastopa Kodermac.

Kodermac-Erceg-GPG

Stična točka med Kodermacem in Ercegovo je propadli GPG. Petru Kodermacu je namreč leta 2008 uspel posel desetletja. S spretnim manevrom mu je z vsega 5000 evri uspelo priti do več kot 3 milijone evrov vredne terjatve do GPG. Ko je tistega leta iz stečajne mase kupil pravno osebo Vozila Gorica, je iz omare te, navidezno prazne družbe – naključno ali ne – čez noč skočil skriti zajček. Izkazalo se je, da je sodišče družbi Vozila skoraj hkrati pravnomočno priznalo terjatev do GPG. Ta je po letih pravdanja, za katero so očitno vedeli le redki, zagotovo pa Boris Dolamič, nekdanji lastnik in direktor GPG, sicer tudi življenjski sopotnik Darje Erceg, skupaj z obrestmi presegla tri milijone evrov. Kodermac je nato z GPG podpisal pogodbo o pobotu te terjatve, Vozila pa so na več sto nepremičninah v lasti danes propadlega gradbinca vpisala predznambo pridobitve hipoteke oziroma lastninske pravice. S tem je podjetje povzročilo nemalo sivih las kupcem stanovanj in drugih nepremičnin GPG v Ljubljani, Litiji, Grosupljem, na Vrhniki in v Domžalah.

Nadzornemu svetu GPG je od leta 2007 predsedovala Darja Erceg. Da je Kodermac pri manevru deloval v navezi z Dolamičem, je očitno menila tudi stečajna upraviteljica propadlega gradbinca Melita Butara. Proti Kodermacu in Dolamiču je namreč lani septembra vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Darja Erceg za pojasnila ni bila dosegljiva. Že marca smo v Dnevniku poročali, da je GPG tik pred stečajem, ko ga je še vodil Dolamič, nadzorovala pa Ercegova, šel močno na roko Seničevemu Nivoju in predčasno poplačal njegovo terjatev. Ercegova je takrat upniškemu odboru in sodišču pojasnila, da ne obstajajo razlogi in okoliščine, ki bi zahtevali njeno razrešitev. V Hypo Leasingu izvršbe niso želeli komentirati, pri čemer so jo očitno opazili šele čas, saj so ugovor zoper njo vložili šele aprila, torej pol leta pozneje.