Medtem ko so organi pregona že podrobno preiskovali sporne posle Barbare Podlogar in drugih orionovcev, ki pred upniki propadlih podjetij rešujejo večmilijonsko premoženje, se je ta očitno pripravljala na nov podvig.

Najnovejša tarča skupine, ki se je pred desetimi leti ukvarjala z dajanjem oderuških posojil fizičnim osebam, a za to nikoli ni odgovarjala, so nepremičnine v Šiški. Gre za skoraj dva tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov v pritličju garažne hiše na Kavadarski cesti 5, kjer sta supermarket Spar in tekstilni diskont KiK. Po podatkih Gursa njihova vrednost dosega dva milijona evrov.

Poslovno-garažni objekt v ljubljanskih Dravljah, katerega gradnja je stala šest milijonov evrov, je bil dolgo v lasti projektnega podjetja Oberon iz Žalca, ki spada pod celjsko gradbeno skupino Pluton Zvonka Petka. Toda slednja je v začetku lanskega leta zabredla v hude finančne težave, nad njo pa so se zgrinjali tožbeni zahtevki. Kljub zagotovilom poslovodstva, da je Pluton še mogoče rešiti, je nekaj mesecev kasneje končal v stečaju. Še prej pa so iz bodoče stečajne mase izginile vse dragocene nepremičnine. Vknjižbo lastninske pravice na njih je konec lanskega marca zahtevalo podjetje Projekt 10, za katerim stojijo orionovci.

Prostore »razkosali« na tri dele

Čeprav je Ermina Bajuk, stečajna upraviteljica podjetja Ker 12, na katerem so končali Plutonovi ostanki, zaradi spornega prenosa lastništva vložila izpodbojno tožbo in zahtevala vračilo izgubljenih nepremičnin, je pred dnevi prišlo do novih vprašljivih prenosov.

Tako je na zemljiško knjigo 26. novembra v poznih popoldanskih urah in v naslednjem dnevu dopoldan romalo kar pet zemljiškoknjižnih predlogov. Po elektronski poti jih je oddal notar Gregor Kovač iz Celja, s tem pa je začel postopke preknjižbe lastništva nekdanjih Plutonovih nepremičnin. Toda prostori, v katerih se razprostirata trgovini Spar in KiK, so bili po javno dostopnih podatkih prodani kar štirim različnim podjetjem – podjetjem Berosum iz Češke, Virenti iz Slovaške ter Perota in Proset iz Slovenije. Kaj je v ozadju teh prepisov, uradno ni mogoče preveriti. Ni pa izključeno, da je v serijski prodaji najprej prišlo do prenosa nepremičnin na podjetje Virenti, nato pa so jih »razkosali« na tri dele in jih prenesli na druga podjetja. Vsa ta pa po naših informacijah upravljajo orionovci.

Stari znanci iz zgodb o prenosih premoženja

Podjetje Virenti, ki ima sedež na vzhodu Bratislave, je Plutonove nepremičnine očitno odkupilo od Projekta 10. Njegov direktor je Slovenec Branko Kocjan, ki je vpleten v številne druge zgodbe, v katerih je ob pomoči orionovcev izginjalo večmilijonsko premoženje. Formalni lastnik slovaškega podjetja je Tedenca International Ltd iz Velike Britanije, od tod naprej pa se veriga izgubi v ameriški davčni oazi Delaware. Neznani so tudi lastniki podjetja Proset, ki ga je septembra prevzel makedonski državljan, domuje pa na Tbilisijski ulici 57 v Ljubljani, kjer je ugasnilo že na desetine različnih podjetij. Medtem je podjetje Perota, ki je v lanskem letu odigralo pomembno vlogo pri izčrpavanju družbe SGP Gorica, kar v posredni lasti Podlogarjeve.

Zanimivejši je podatek, čigavo je češko podjetje Berosum. Tako kot slovaški Virenti je v britanski lasti. Oktobra letos ga je prevzelo podjetje Meersbrook Ltd, v katerem sta bila direktorja Jozo Mršić in Branko Bradvica, slamnati osebi orionovcev s Hrvaške. Funkcijo direktorja Berosuma, novega delnega lastnika Plutonovih nepremičnin, pa opravlja Jernej Grobler. Po dostopnih informacijah gre za sina Antona Groblerja, člana stranke SLS in neprofesionalnega župana občine Tabor. Slednji ni bil dosegljiv za pojasnila.

So novi lastniki že pristopili k najemnikom?

Ali je k njim s ponudbo za sklenitev nove najemne pogodbe pristopil kateri od novih lastnikov prostorov, v družbah Spar Slovenija in KiK Textilien ne razkrivajo. »S takšno izjavo in posredovanjem podatkov bi kršili pogodbeno obveznost, kar pa sigurno nimamo namere,« nam je povedala Petra Bratuša iz KiK. Od odgovornih v Sparu medtem še nismo dobili odgovora.

Z aktualnim dogajanjem z nepremičninami in tožbami za njihovo vračilo v stečajno maso podjetja Ker 12 pa bi morali biti seznanjeni v Abanki Vipi. Ta ima namreč na njih kot edina vpisane hipoteke, njihova vrednost pa dosega okoli devet milijonov evrov. Toliko terjatve jim je priznala tudi stečajna upraviteljica podjetja Ker 12, ločitveno pravico pa le pod pogojem, da bi dobila nazaj nepremičnine. Ali se je Abanka strinjala s prenosom, ni znano, kot tudi ne, ali je Projekt 10 enostavno prevzel odplačevanje posojil.