Španski javni dolg je bil pred pokom nepremičninskega balona leta 2008 relativno nizek in je leta 2007 znašal 36,3 odstotka BDP. Pok nepremičninskega balona pa je državo poslal v globoko recesijo, v kateri se je zadolženost močno zvišala. V zadnjem lanskem četrtletju je bila pri 93,9 odstotka BDP, kažejo podatki španske centralne banke.

Še letos naj bi španski javni dolg dosegel vrednost 99,5 odstotka BDP, v prihodnjem letu pa naj bi zadolženost dosegla 101,7 odstotka vrednosti BDP.

Kljub naraščanju zadolženosti zaskrbljenost finančnih trgov glede Španije popušča. Donos do dospelosti njenih 10-letnih obveznic je upadel pod tri odstotke, kar kaže na zaupanje vlagateljev, da bo država lahko poplačala svoje obveznosti.

Špansko gospodarstvo se je sicer v prvem letošnjem četrtletju okrepilo za 0,4 odstotka, stopnja brezposelnosti pa ostaja na trmasto visoki ravni blizu 26 odstotkov.

Sicer pa je špansko gospodarsko ministrstvo danes v ločenem poročilu razkrilo, da se je zunanjetrgovinski primanjkljaj države aprila povečal za 31,2 odstotka na 2,155 milijarde evrov. Izvoz države se je znižal za 3,7 odstotka na 19,6 milijarde evrov, medtem ko je bil uvoz nižji za 1,1 odstotka in je bil vreden 21,8 milijarde evrov, še navaja AFP.