V vojni za ACH je prišlo do novega preobrata. Tabor Sonje Gole je namreč ob pomoči okrožnega sodišča v sredo spet prevzel nadzorni svet družbe. S tem si je odprl pot do dokončne »odcepitve« Adrie Mobila iz poslovnega sistema ACH. Ta je sicer že pod drobnogledom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer zaradi zaščite interesa preiskave podrobnosti včeraj niso komentirali. Tako za zdaj ni znano, ali kriminalisti morda preiskujejo zgolj sporen prenos Adrie Mobila na Protej ali katerega od preostalih poslov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj presekalo gordijski vozel v ACH. Iz nadzornega sveta je na zahtevo Proteja, ki ga upravljavsko obvladuje Goletova, odpoklicalo Tadejo Hočevar in Andreja Prebila, ki sta pred mesecem dni Goletovo razrešila z mesta generalne direktorice ACH. Vanj je prav tako na predlog Proteja – vložila ga je odvetniška pisarna Senica – imenovalo Janka Šemrova in Štefana Krajnca. Goletova tako po novem obvladuje vse upravljavske člene v verigi Protej-ACH-Adria Mobil. Edina izjema je uprava ACH, ki jo začasno vodi Vera Mihatović. Čeprav bi moralo danes o tem, kdo je zakoniti zastopnik družbe, odločati sodišče, pa je zelo verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo nadzorni svet ACH z novoimenovanima članoma na položaj imenoval Goletovo ali katerega od njenih zaupnikov. Na to nakazuje tudi podatek, da je sodišče za danes napovedano obravnavo na pobudo Goletove preklicalo. Po naših informacijah naj bi Goletova za ta korak že pridobila neformalno soglasje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Sodišče brez obravnave razsodilo v prid Goletovi

Vse torej kaže, da je ključno vlogo v spopadu za ACH odigral okrožni sodnik Gregor Collauti, znan tudi iz afere »Prijatelji v stečaju«. V sklepu, ki ga je izdal v sredo, je namreč v celoti pritrdil argumentom Proteja, torej Goletove. To je storil, čeprav pred odločitvijo, za katero je potreboval zgolj teden dni, sploh ni opravil obravnave. Kot je razbrati iz sklepa sodišča, je Collauti ravnanje obeh odpoklicanih nadzornikov ocenil kot »škodljivo za ACH«. Pri rekonstrukciji dogajanj na zadnji seji nadzornega sveta, na kateri sta Hočevar in Prebil razrešila Goletovo, pri tem pa naj bi tretji članici (Mojci Novak) po njenih navedbah onemogočila odhod s seje, se je Collauti v celoti oprl na navedbe Novakove in Goletove. Pri tem sodišče Hočevarjeve in Prebila sploh ni seznanilo s predlogom, niti jima ni dalo možnosti za odgovor na očitke Novakove, ki sta jih oba že zanikala. To odpira vprašanje, ali je Collauti kršil zakon o pravdnem postopku. Za nameček tudi morebitna pritožba Hočevarjeve in Prebila ne zadrži izvršitve sklepa.

Zadnji dogodki tako Goletovi odpirajo vrata do dokončnega obvladovanja Adrie Mobila, najvrednejšega dela poslovnega sistema ACH. Ta manever naj bi Goletova izpeljala s pomočjo dokapitalizacije. Z njo naj bi Adria Mobil dobila nekaj več kot 20 milijonov evrov svežih sredstev. Goletova naj bi ta projekt že predstavila DUTB, zanj pa potrebuje še soglasje treh četrtin lastnikov Adrie Mobila. Tega Goletovi omogoča le obvladovanje ACH, drugega največjega lastnika Adrie Mobila, saj ima Protej v lasti »le« 65 odstotkov novomeške tovarne prikolic, za potrditev dokapitalizacije pa je potrebna 75-odstotna večina. Po navedbah naših virov je bilo prav nestrinjanje glede načrtovane dokapitalizacije Adrie Mobila eden od razlogov, zakaj je bil minuli teden z mesta direktorja Proteja razrešen Branko Šibakovski in na njegovo mesto imenovana Novakova, sicer ena najožjih zaupnic Goletove.

Goletova prek Švedov do Adrie Mobila?

Vplačnika svežega kapitala naj bi Goletova našla na Švedskem, natančneje pri družbi Kabe AB, dolgoletnem poslovnem partnerju Adrie Mobila v državah severne Evrope. Vstop Švedov bi Goletovi omogočil vsaj dvoje. Prvič, da bi obdržala nadzor nad Adrio Mobilom tudi v primeru, če bi sodišče razveljavilo sporen prenos podjetja na Protej. In drugič, svež denar bi Adria Mobil uporabila zlasti za poplačilo obveznic, s katerimi je konec lanskega leta izplačala dividende in ki so zastavljene za posojila DUTB. Del sredstev naj bi Adria Mobil uporabila tudi za dokapitalizacijo Autocommercea in Avto Triglava, ki bi tako iz ACH prešla pod okrilje Adrie Mobila. Podoben manever je Goletova že izpeljala pri distributerju vozil blagovne znamke honda AC-Mobil. Slednjega je v začetku letošnjega leta z milijonom evrov namesto ACH dokapitalizirala kar Adria Mobil oziroma njena hčerinska družba Adria Plus, ki je v kapital AC-Mobila poleg 230.000 evrov denarja vložila tudi nepremičnino, ovrednoteno na 770.000 evrov. S tem manevrom se je delež ACH v AC-Mobilu znižal na vsega odstotek, preostanek pa je pristal v lasti Adrie Plus.

Predsednik uprave Skupine Kabe Alf Ekstroem za komentar včeraj ni bil dosegljiv, v Adrii Mobilu pa so zatrdili, da dokapitalizacije ne načrtujejo, a obenem dodali, da o tem odločajo lastniki.